Savjet Evrope usvojio Rezoluciju o vakcinama: Ne smije biti diskriminacije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Savjet Evrope usvojio Rezoluciju o vakcinama: Ne smije biti diskriminacije

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je Rezoluciju o vakcinama protiv bolesti kovid 19 u kojoj se ističe da vakcine moraju biti javno dobro na globalnom nivou i da imunizacija mora biti dostupna svima i svuda.

U dokumentu se posebno naglašava da je u svim državama važno informisati građane da vakcinacija nije obavezna i da ni na koga ne smije biti vršen politički ili društveni pritisak da se vakcinišu, ukoliko to sami ne žele.

Dodaje se i da treba obezbijediti da niko ne bude diskriminisan ukoliko nije primio vakcinu, bilo da iz zdravstvenih razloga nije smio da je primi ili nije želio.

Važno je i preduzeti efikasne mjere na vrijeme kako bi se suzbilo širenje dezinformacija u vezi sa vakcinom protiv virusa korona, kao i transparento informisanje o bezbednosti vakcine i mogućih neželjenih reakcija, stoji u Rezoluciji.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope se u dokumentu zalaže za pravednu i pravovremenu raspodjelu vakcina, posebno vodeći računa o rizičnim grupama, kao i za nesmetan rad regulatornih tijela koje treba da ispitaju i verifikuju vakcine, dodajući da je saradnja među državama izuzetna važna.

Ističe se i da su naučnici koji su kreirali vakcinu protiv virusa korona u rekordnom roku učinili nevjerovatnu stvar.

Danas objavljeno

Bajden dolazi u Brisel na samit NATO

M.

U Srpsku stiže 25.000 ruskih vakcina

M.

Jedna osoba uhapšena u okviru istrage o stradanju Dženana Memića

M.

Ostavite komentar