10. Decembra 2019.

Savjet EU: Ništa od pregovora sa BIH, ispuniti uslove Komisije

Big Portal

Istaknuto je da treba uložiti značajne napore s ciljem jačanja institucija kako bi demokratija, vladavina zakona, ljudska prava i zaštita manjina bili zagarantovani.

“Što se tiče ekonomskih kriterijuma, BiH je postigla određeni stepen makroekonomske stabilnosti, dok je još uvijek u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije i konkurentnosti unutar zajedničkog tržišta. Potrebno je poboljšati rezultate u provedbi svojih obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. BiH je sveukupno u ranoj fazi kada je u pitanju nivo spremnosti za preuzimanje obveza prema članstvu u EU i treba znatno unaprijediti proces usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a i primjenjivati i provoditi odgovarajuće zakonodavstvo”, navodi se u Zaključku.

Dodaju da BiH treba uložiti stalne napore, posebno u pogledu provedbe 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije.

“Te ključne prioritete, koji se fokusiraju na područja demokratije i funkcionalnosti države, vladavine zakona, temeljnih prava i reforme javne uprave, potrebno je ispuniti”, upozoravaju iz Savjeta EU.

Savjet napominje da će otvaranje pregovora o pristupanju u konačnici biti razmotreno u skladu s ustaljenom praksom, u vrijeme kad Komisija ocijeni da je BiH postigla potrebni stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo i ispunila ključne prioritete navedeni u mišljenju Komisije. Savjet takođe poziva Evropsku komisiju da svoje godišnje izvještaje o BiH, počevši od 2020. godine, usmjeri na provođenje ključnih prioriteta koje je potrebno riješiti.

“Savjet pozdravlja imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, te traži od izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima vlasti da počnu rješavati ključne prioritete utvrđene u Mišljenju Evropske komisije, u skladu s legitimnim težnjama građana BiH da napreduje ka EU. Vijeće ponavlja svoju nedvosmislenu opredijeljenost za evropsku perspektivu BiH, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje”, zaključuje Savjet EU.

NN

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare