14. Oktobra 2022.

Savjet da ne dižete teško kada vas boli kičma je zapravo mit?

Big Portal

Oštar, konstantan i tup bol u leđima – verovatno će ga svako od nas doživeti. Procenjuje se da će nas osam od deset imati bolove u leđima, a sedeći način života sve to pogoršava, nije ništa bolje ni sa stojećim. Međutim, postoje mitovi kako ove bolove možete da sprečite.


Mit: Uvek sedite uspravno

Loše je sedenje pognuto, ali će doći do naprezanja leđa i ako dugo sedite previše ravno. Pravite pauze nekoliko puta dnevno, naslonite se na stolicu sa stopalima na podu i pustite da se leđa lagano savije. Pokušajte da stojite deo dana, možda dok razgovarate telefonom ili čitate.

Mit: Ne dižite teške stvari

Nije važno koliko podižete, već kako to radite. Zato, kada podignete nešto teško, uradite to iz čučnjeva, ispravljenih leđa i podignute glave. Koristite snagu nogu i ruku da podignete teret, a ne uvijajte i savijajte telo jer možete povrediti leđa.

Mit: Odmor je najbolji lek

Odmaranje može pomoći kod nedavne povrede ili naprezanja koji izazivaju bol u leđima. Ali dan ili dva u krevetu zapravo mogu pogoršati stvari. Radije hodajte i krećete se.

Mit: Bol je uzrokovan povredom

Ne morate biti povređeni da biste imali bol u leđima. Degeneracija diska, bolest, infekcija, pa čak i nasledna stanja takođe mogu izazvati bol u leđima.

Činjenica: Više težine, više bola

Održavanje dobre forme pomaže u sprečavanju bolova u leđima. Kao što možete zamisliti, dodatna težina će opteretiti vaša leđa. Bol u leđima je najčešći među ljudima koji su van forme, posebno onima koji se vikendom bacaju na mnoge aktivnosti nakon cele nedelje.


Mit: Mršavost ne garantuje život bez bolova

Svako može dobiti bolove u leđima, čak i mršavi ljudi. Oni koji su suviše mršavi imaju još veće šanse da brže izgube gustinu kostiju, povećavajući rizik od preloma i bolova.

Mit: Vežbanje je loše za bol u leđima

Redovna vežba sprečava bol u leđima. A onima koji su nedavno povredili donji deo leđa, lekar će preporučiti i vežbanje. Obično počinju nežnim pokretima i postepeno povećavaju intenzitet. Kada akutni bol nestane, redovna vežba može pomoći da se spreči da se ponovo vrati.

Činjenica: Kiropraktika može pomoći

Profesionalne smernice društva za bolove preporučuju pacijentima i lekarima da razmotre druge opcije sa dokazanim prednostima za bol u donjem delu leđa, uključujući manipulaciju kičme i terapiju masažom.

Činjenica: Akupunktura ublažava bol

Akupunktura, joga, progresivna relaksacija i kognitivna bihejvioralna terapija takođe mogu pomoći u ublažavanju bolova u leđima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare