Savjet bezbjednosti UN ragovao na lansiranje rakete Sjeverne Koreje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Savjet bezbjednosti UN ragovao na lansiranje rakete Sjeverne Koreje

Sjedinjene Američke Države ponudile su susret Sjevernoj Koreji bez preduslova i jasno stavile do znanja da Vašington nema neprijateljske namjere prema Pjongjangu, izjavila je u srijedu američka veleposlanica u Ujedinjenim nacijama (UN) Linda Tomas – Grinfild kad se Savjet bezbjednosti sastalo zbog najnovijeg lansiranja projektila Sjeverne Koreje.

“Sjeverna Koreja se mora pridržavati rezolucija Savjeta bezbjednosti i vrijeme je da se uključi u održiv i sadržajan dijalog prema cilju potpune denuklearizacije Korejskog poluostrva”, rekla je Tomas – Grinfild novinarima i dodala da je administracija predsjednika SAD Džoa Bajdena spremna za ozbiljnu i trajnu diplomatiju.

Članovi Evropskog savjeta – Francuska, Estonija i Irska – takođe su pozvali Sjevernu Koreju da se “smisleno angažuje” s opetovanim ponudama za dijalog Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

Misija Sjeverne Koreje pri UN u Njujorku nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar primjedbi Thomaa-Grinfilda.

Sjeverna Koreja podvrgnuta je sankcijama UN-a od 2006. godine koje su se stalno jačale u pokušaju da se prekine finansiranje programa nuklearnih i balističkih projektila Pjongjanga. Mjere uključuju zabranu lansiranja balističkih projektila. Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i tadašnji američki predsjednik Donald Tramp sastali su se tri puta 2018. i 2019., ali nisu uspjeli postići napredak.

Sjeverna Koreja u utorak je ispalila novu, manju balističku raketu s podmornice, što je navelo Sjedinjene Države i Veliku Britaniju da u srijedu pokrenu to pitanje u 15-članom Savjetu bezbjednosti UN-a.

TANJUG

Danas objavljeno

Sutra kiša, na planinama snijeg

M.

Detalji nesreće: Rudare zatrpalo 14 kubika uglja

M.

Omikron soj virusa možda već u Srbiji?

M.

Ostavite komentar