Savjet bezbjednosti: Predstavnici SAD i EU osudili tursku operaciju u Siriji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Savjet bezbjednosti: Predstavnici SAD i EU osudili tursku operaciju u Siriji

Predstavnici SAD i zemalja Evropske unije u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija osudili su vojnu operaciju Turske na sjeveru Sirije.

  • SAD ni na koji način nisu odobrile odluku turske Vlade da poveća vojni pritisak na sjeveroistoku Sirije – rekla je stalna predstavnica SAD pri UN Keli Kraft.

Prema njenim riječima, Turska je sada odgovorna za to da se ne razbježe “svi daešovski pauci, koji su u zatvorima”.

Kraftova je upozorila na to da će “nesposobnost da se igra po pravilima, da se štite osjetljive grupe stanovništva, nesposobnost da se garantuje da DAEŠ neće moći da iskoristi ta dejstva za obnavljanje imati svoje posljedice”.

Predstavnici Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Poljske, Belgije i Estonije u UN saopštili su da su duboko zabrinuti zbog vojne operacije Turske i pozvali Ankaru da obustavi jednostrana vojna dejstva.

  • Ne smatramo da vojna operacija otklanja strahovanja Turske u oblasti bezbjednosti – naveo je zamjenik njemačkog ambasadora pri UN Јurgen Šulc.

Prema njegovim riječima, obnovljena vojna dejstva na sjeveroistoku Sirije samo će nastaviti da podrivaju stabilnost cijelog regiona i da pogoršavaju patnje civila i povećaju broj izbjeglica.

  • Јednostrana vojna dejstva ugrožavaju napredak koji je postigla koalicija za borbu protiv DAEŠ-a. Ona ugrožavaju bezbjednost partnera koalicije na terenu – rekao je Šulc.

Istakao je da države koje su potpisale zajedničko saopštenje smatraju da treba sačuvati jedinstvo, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Sirije.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio početak operacije “Izvor mira” na sjeveru Sirije, usmejrene protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija je istog dana bombardovala grad Ras el Ajn i niz drugih sirijskih gradova na granici dviju država.

Kasnije je objavljen početak kopnene operacije. Prema posljednjim podacima Ministarstva odbrane Turske, vojska je od početka operacije bombardovala 181 cilj kurdskih formacija na sjeveru Sirije i likvidirala 174 pripadnika “terorističkih organizacija”. Mediji prenose da ima ubijenih i ranjenih među civilima.

sputnik

Danas objavljeno

Kina osuđena za genocid

M.

Lavrov doputovao u Ženevu, danas se sastaje s Blinkenom

M.

Stoltenberg: NATO jedinstven pred moguću agresiju na Ukrajinu

M.

Ostavite komentar