Savjet bezbjednosti odbacio zahtjev SAD za ponovnim uvođenjem sankcija Iranu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Savjet bezbjednosti odbacio zahtjev SAD za ponovnim uvođenjem sankcija Iranu

Predsedavajući Saveta bezbednosti UN odbacio je zahtev administracije predsednika SAD Donalda Trampa da se ponovo uvedu sankcije Iranu nakon što su ukinute 2015. godine u okviru nuklearnog sporazuma.

Dian Transjah Djani, ambasador u UN iz Indonezije, koji ovog meseca predsedava rotirajućim predsedništvom Saveta, najavio je odbacivanje sankcija kao odgovor o tom pitanju koje su postavile Rusija i Kina, prenosi The Hill.

“Jasno mi je da postoji jedna članica koja ima određeni stav po tom pitanju, dok značajan broj članica ima drugačije stavove”, rekao je Djani tokom virtuelnog sastanka Saveta bezbednosti o Bliskom Istoku.

Kako je istakao, prema njegovom mišljenju “u savetu nema konsenzusa”

“Dakle, predsednik nije u mogućnosti da preduzme dalje korake”, naveo je Djani.

Sjedinjene Američke Države zvanično su 20. avgusta podnele zahtev Ujedinjenim nacijama da ponovo uvedu sankcije Iranu koje su suspendovane na osnovu nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Protiv uvođenja sankcija bile su Rusija, Velika Britanija, Nemačka i Francuska.

Dan nakon podnošenja zahteva SAD, u pismu Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif naveo je da SAD nemaju pravo da zahtevaju ponovno uspostavljanje sankcija UN protiv Irana, uvedenih zbog nuklearnog programa te zemlje.

RTS

Danas objavljeno

Njemačka policija izdala upozorenje zbog Srba

M.

Oblaci dima ispunili nebo: Suzavac, pesnice i “krvavo” marširanje širom zemlje

M.

Borba se nastavlja drugi dan zaredom: Vatra guta Siciliju, izgorjelo i ljetovalište

M.

Ostavite komentar