4. Aprila 2019.

Saveti: Koliko često menjate filter vazduha?

Big Portal

Ništa u životu nije crno-belo, pa ne može ni ova problematika. Stvar je u tome što ne vozimo svi u istim uslovima, te stoga ne može da postoji jedno pravilo za sve!

Šta kaže fabrika?

Obično se menja u intervalu od 40.000 do 60.000 kilometara. Pošto svaki proizvođač ima svoju „politiku“, pogledajte uputstvo za upotrebu.

Nekad u fabričkom uputstvu pored kilometraže na kojoj bi trebalo zameniti filter piše i vremensko ograničenje, isto kao u slučaju motornog ulja. Na primer – svake 3 godine ili na 45.000 km (šta pre stigne) ili svake 4 godine ili na 60.000 km.

Međutim, mnogi se hvataju fabričke preporuke samo onda kada im to odgovara. Tako je često i u ovom slučaju: „Ako fabrika kaže da se filter menja na 60.000 km, šta se vi pravite pametni i menjate na 20.000?“

Isti vozač obično neće da isprati fabričku preporuku da održava auto u ovlašćenom servisu, da koristi samo originalne delove, da prepolovi interval zamene motornog ulja ukoliko vozi isključivo u gradskim uslovima („otežana upotreba“), da redovno proverava pritisak u gumama, menja kočionu tečnost…

Šta kažu stručnjaci?

Stručnjaci naglašavaju da pored fabrički propisanih intervala treba uzeti u obzir i uslove u kojima se vozi. Uostalom, to i sami proizvođači obično navode u svojim uputstvima, ali ih malo ko pažljivo čita.

Istina, fabrička uputstva za upotrebu često su izuzetno loše i nestručno prevedena na srpski jezik, pa je nekad prava muka protumačiti napisano.

Ako često koristite prašnjave puteve, naročito sa gustim saobraćajem, filter će nakupiti znatno više nečistoća.

Čak i kada u vazduhu nema vidljive prašine, materijal od kojeg je filter napravljen puni se sitnim česticama koje takođe utiču na protok vazduha. Te izuzetno sitne čestice su stalno oko nas iako ih mi ne vidimo.

Neki proizvođači daju različite preporuke za različite zemlje ili regione. Na primer, u uputstvu za Hyundai i10 benzinac iz 2008. godine piše da se filter menja:

a) na 12 meseci ili 15.000 km u Kini, Indiji i Bliskom istoku

b) na 36 meseci ili 45.000 km u drugim zemljama, ali da se na 12 meseci ili 15.000 km proverava i po potrebi menja

Koliko je opasan prljav filter?

Prljav filter na razne načine negativno utiče na rad motora, tu su kratkoročne i dugoročne posledice, pri čemu intenzitet negativnih efekata zavisi od raznih faktora:

a) koliko je filter (realno) prljav

b) koliko mu je ugrožena propusna moć

c) o kakvom motoru je reč – gorivo, ubrizgavanje, način upravljanja rada motorom… Generalno, savremeniji motori će se na razne načine lakše prilagoditi redukovanom protoku vazduha, odnosno kompjuter će se pobrinuti da sagorevanje i dalje bude optimalno, dok su motori starijih generacija „ugroženiji“

d) možda će se pad snage zbog prljavog filtera osetiti samo pri graničnim opterećenjima, kada motor vuče najviše vazduha, dok će u svakodnevnoj vožnji biti neprimetan

e) možda će motor raditi sa prebogatom smešom, pa će se skupljati više nečistoća na svećicama i ventilima…

Uglavnom, to što nikada niste čuli da je nekome stradao motor ili neka prateća komponenta zbog prljavog filtera, ne znači da posledica nema.

Čišćenje starog filtera?

Nipošto. Ako ga „izduvate“ kompresorom, postoji mogućnost da ga oštetite, pa njegovi delovi mogu da završe i u motoru.

Zaključak

Poštujte preporuku proizvođača, ali imajte u vidu da filter vazduha treba povremeno proveravati i skraćivati interval zamene ukoliko vozite u uslovima sa više nečistoća u vazduhu.

Ako smatrate da nismo dovoljno jasno rekli na koliko kilometara treba menjati filter vazduha – menjajte ga prilikom svakog drugog ili trećeg malog servisa.

Ukoliko mislite da je to bacanje para, menjajte ga kada smatrate da je „dovoljno“ prljav.

Izvor: Polovni automobili

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare