Savet bezbjednosti UN razmatra izvještaj o radu nasljednika Haškog tribunala - BIGportal.ba
Region Vijesti

Savet bezbjednosti UN razmatra izvještaj o radu nasljednika Haškog tribunala

Savet bezbednosti UN razmatraće danas novi šestomesečni izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove UN.

Savet bezbednosti UN razmatraće danas novi šestomesečni izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove UN.

U okviru predstavljanja novog izveštaja biće razmatrana i saradnja Srbije sa tim međunarodnim sudom.

Sednica SB zakazana je za 16.00 po srednjoevropskom vremenu. Srbiju će predstavljati ministarka pravde Nela Kuburović, najavilo je Ministarstvo pravde.

Kuburović se uoči sednice Njujorku sastala sa sa bivšim glavnim tužiocem Haškog tribunala, a sadašnjim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale, Seržom Bramercom.

Kako je sapšteno, oni su ocenili da Srbija i Tužilaštvo Mehanizma za međunarodne krivične tribunale imaju odličnu saradnju, na šta je ukazano i u novom šestomesečnom izveštaju tog tela.

Bramerc je pozdravio organizovanje regionalne konferencije tužilaca za ratne zločine, na kojoj su, pored predstavnika srpskog Tužilaštva za ratne zločine, učešće uzeli i tužioci iz BiH, Hrvatske i Crne Gore, kao i glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične tribunale.

Konferencija je održana u maju u Beogradu, sa ciljem efikasnijeg procesuiranja ratnih zločina i jačanja neposredne saradnje i razmene relevantnih informacija izmedju tužilaštava država u regionu.

Bramerc je, govoreći o daljem unapređenju kapaciteta Tužilaštva za ratne zločine u Srbiji, naveo da će Tužilaštvo u Hagu nastaviti da pruža podršku Tužilaštvu u Beogradu kroz organizovanje posebnih obuka i treninga za zamenike tužilaca za ratne zločine.

Izvor: Beta

Danas objavljeno

Nemiri u Parizu tokom predizbornog mitinga

M.

Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne

M.

Putin: “Obratite pažnju”

M.

Ostavite komentar