Sava osvaja sve veće površine - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sava osvaja sve veće površine

Dok se Vrbas povlači sa poplavljenih površina, a stanovnici Kukulja, Liliča, Razboja, Martinca i Prijebljega ulažu napore da ublaže posljedice, rijeka Sava i dalje raste i osvaja sve veće obradive i druge površine u priobalnom području. Procjenjuje se da se na ovom nebranjenom području pod vodom nalazi više stotina hektara oranica, pašnjaka i rastinja.

U Civilnoj zaštiti kažu da nema ugroženih domaćinstava, ali da je voda sve bliža prvim kućama uz maguistralni put Srbac – Derventa. Vanredne mjere nisu uvedene, jer je vodostaj Save dostigao 841 centimetar, devetnaest centimetara manje od nivoa kada se uvodi ova mjera.

Odgovorne službe prate stanje i pozivaju gradjane da se pripreme za spašavanje imovine ukoliko bude potrebno. Zbog visokog vodostaja Save, usporeno je povlačenje Vrbasa nizvodno do ušća u Savu, pa su u nebranjenom dijelu Gaja i Bajinaca još uvijek zaplavljena četiri domaćinstva. I dalje je blokirano seosko groblje.

„Na pomolu su i dodatne nevolje za stanovnike Bajinaca jer su se zbog visokog nivoa vanjskih voda pojavile podzemne vode u branjenom dijelu ovog sela, što otežava kretanje i obavljanje proljetnih radova“, potvrdio nam je mještanin Miloš Milinčić.

Stanovnici Starog Martinca danas su se podsjetili na nesretan slučaj koji se dogodio na današnji dan prije pet godina, kada je u poplavi smrtno nastradao njihov sugradjanin 65-godišnji Tihomir Pandža. On je toga dana sa komšijom Draganom Matićem pomagao ugroženim porodicama. Prilikom polaska da evakuišu brata Milana, čamac se prevrnuo, Dragan se uspio spasiti uz pomoć sina i komšija, a Tihomir je nestao u nabujalom Vrbasu. Nakon višednevne bezuspješne potrage, njegovo tijelo su pronašli ribari nizvodno dva kilometra kod Razboja.

(BN/S. K.)

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar