Saudijska princeza Basma i njena ćerka puštene iz pritvora - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Saudijska princeza Basma i njena ćerka puštene iz pritvora

Saudijske vlasti oslobodile su princezu Basmu Bint Saud i njenu ćerku koje su u pritvoru bez optužnice provele skoro tri godine.

Princeza Basma (57), članica kraljevske porodice, poznata po kritikama položaja žena u Saudijskoj Arabiji i kao zagovornica temeljnih reformi, nestala je u martu 2019. zajedno sa svojom odraslom ćerkom Souhoud Al Šarif, prenosi Rojters.

“Dve dame su puštene iz proizvoljnog pritvora i stigle su u svoj dom u Džedi u četvrtak, 6. januara”, saopštio je princezin pravni savetnik Henri Estraman.

On je istakao da je princeza dobro, ali da će tražiti medicinsku procenu njenog zdravstvenog stanja.

“Izgleda iscrpljeno, ali je dobro raspoložena i zahvalna što je ponovo sa svojim sinovima”, naveo je advokat.

Kancelarija za medije saudijske vlade nije odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar, a vlasti nikada javno nisu komentarisale slučaj.

Princeza Basma je 2020. preko društvenih mreža saopštila da je godinu dana u zloglasnom zatvoru bez objašnjenja.

Na Tviter nalogu ona je tada poslala molbu svom stricu kralju Salmanu da bude oslobođena iz pritvora uz navode da je “arbitrarno zatvorena u zatvoru Al-Hair” i da se njeno zdravlje pogoršava.

U drugoj poruci tražla je od kralja i njegovog sina prestolonaslednika Mohameda bin Salmana da preispitaju njen slučaj i da je oslobode jer nije uradila ništa pogrešno.

Najmlađe dete pokojnog kralja Sauda, princeza Basma, kritikovala je odnos kraljevstva prema ženama.

Trebalo je da otputuje u inostranstvo radi lečenja u vreme hapšenja krajem februara 2019. godine, a nakon pritvora je obaveštena da je optužena da je pokušala da falsifikuje pasoš, saopštio je tada bliski rođak.

Prema njegovoj izjavi, optužbe su kasnije odbačene, ali je ostala u pritvoru zajedno sa ćerkom koja je u to vreme bila sa njom.

Rojters nije mogao da utvrdi da li je njeno hapšenje povezano sa ranijim pritvaranjima članova saudijskih članova kraljevske porodice i istaknutih građana, koje izvori povezuju sa konsolidacijom vlasti prestolonaslednika Mohameda bin Salmana ili suzbijanjem neslaganja, uključujući i aktivistkinje za ženska prava.

U peticiji koja je podneta Ujedinjenim nacijama, od 5.marta 2020., a u koju je Rojters imao uvid, princezina porodica je sugerisala da bi razlog pritvora mogla biti njena uloga „otvorenog kritičara zlostavljanja u Saudijskoj Arabiji, ali isto tako i zbog raspitivanja o zamrznutom bogatstvu koje je ostalo od njenog oca”.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Bajden i Makron spremni za razgovor o Ukrajini i trgovinskim odnosima

M.

Pale teške riječi. Zlatna era je završena

M.

Lice lišeno slobode, oduzeta droga

M.

Ostavite komentar