Saudijska Arabija zabranila prodaju igračaka duginih boja - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Saudijska Arabija zabranila prodaju igračaka duginih boja

Vlasti u Saudijskoj Arabiji zaplijenile su igračke i dječju odjeću duginih boja uz tvrdnju da podstiču homoseksualnost, navodi državna televizija Al-Ekhbariy.

Prema izvještaju državne televizije, zvaničnici Ministarstva trgovine uklanjaju niz artikala iz trgovina u glavnom gradu Rijadu. To uključuje kopče za kosu, šešire, pernice… Jedan zvaničnik je rekao da su predmeti duginih boja protivrječni islamskoj vjeri i moralu i da reklamiraju homoseksualnost usmjerenu prema mlađoj generaciji, piše BBC.

“Naši timovi oduzimaju proizvode sa simbolima i znakovima koji protivrječe zdravom razumu”, tvitali su iz Ministarstva trgovine. Dodaju da će se trgovine, za koje se utvrdi da prodaju predmete u duginim bojama, suočiti sa zakonskim kaznama.

Homoseksualni odnosi zabranjeni u Saudijskoj Arabiji

Vlasti susjednog Katara su u decembru zaplijenile kocke i druge igračke u duginim bojama jer su, kako kažu, nosile slogane koji se protive islamskim vrijednostima.

Premda u Saudijskoj Arabiji ne postoji zakon o seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu, homoseksualni odnosi su strogo zabranjeni.

Prema tumačenju islamskog zakona u Saudijskoj Arabiji, sporazumno istopolno seksualno ponašanje je kažnjivo smrću ili bičevanjem, zavisno od ozbiljnosti slučaja. Takođe, protivzakonito je da se muškarci “ponašaju kao žene” ili da nose žensku odjeću. Vrijedi i obrnuto za žene.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Ašton Kučer progovorio o rijetkoj dijagnozi koju je dobio: Sretan sam što sam danas živ

Vanja A

Ta godina je bila zlatno doba hard roka i hevi metala: Čak pet poznatih albuma je izašlo u samo 44 dana

Vanja A

Bivši muž protiv Britni Spirs: Djeca ne žele da je vide, podržavam njenog oca

Vanja A

Ostavite komentar