Saudijska Arabija razmatra vojnu opciju protiv Irana - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Saudijska Arabija razmatra vojnu opciju protiv Irana

Saudijska Arabija veruje da Iran stoji iza napada na naftna postrojenja kompanije Saudi Aramko i razmotriće vojnu opciju kao odgovor kada istraga bude završena.

To je izjavio danas na konfereniciji za medije na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku saudijski državni ministar za spoljne poslove Adel al Džubeir.

Kako prenosi Rojters, on je rekao da Saudijska Arabija želi da mobiliše međunarodnu podršku i da razmatra sve opcije – diplomatske, ekonomske i vojne, i nakon toga će doneti odluku.

“Mi želimo da izbegnemo rat, ali istovremeno moramo da pošaljemo signal Irancima da ovakvo njihovo ponašanje ne može da se nastavi”, istakao je Džubeir.

On je dodao da UN pomažu u identifikovanju lokacija za napade od 14. septembra koji su izazvali poremećaj u svetskim isporukama nafte i da se očekuje da će istraga biti završena uskoro, najkasnije za nekoliko nedelja.

Iran odbacio optužbe da je odgovoran za napade
Iranske vlasti ocenile su danas kao neodgovorne optužbe Berlina, Londona i Pariza, koji su naveli da je Teheran odgovoran za nedavne napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

“Tim optužbama nedostaju dokazi i one počivaju isključivo na glupom rasuđivanju za koje ne postoji objašnjenje o učešću Irana”, saopštilo je iransko Ministarstvo inostranih poslova.

“Jasno je da Iran snosi odogovornost za napade 14. septembra u Saudijskoj Arabiji”, naveli su u zajedničkom saopštenju nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Boris Džonson. Oni su se sastali u Njujorku na marginama 74. zasedanja Generalne skupštine UN.

Iran odbacuje svaku umešanost, a odgovornost za te napade su preuzeli šiitski pobunjenici u Jemenu.

B92

Danas objavljeno

GERB Bojka Borisova pobjednik izbora

M.

U toku hitna akcija u EU: Pozivaju ruske ambasadore

M.

CIK objavio izlaznost na izborima

M.

Ostavite komentar