Saudijska Arabija gradi pametni ekološki grad dugačak 170 km - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Saudijska Arabija gradi pametni ekološki grad dugačak 170 km

Tokom prošle godine, princ Saudijske Arabije, Muhamed bin Salman, obelodanio je kako ova država planira da izgradi Liniju (The Line) – pametni linearni grad sa vertikalnim tipom konstrukcije koji neće imati puteve i koji će koristiti samo obnovljive izvore energije. Prema portalu Endgadget, sada smo u prilici da vidimo prve fotografije koje prikazuju kako bi ovaj grad mogao da izgleda.

Detalji 

Za početak da se dotaknemo samih dimenzija ovog grada. Ukoliko ikada bude sagrađen, on će biti dugačak čitavih 170 km i visok oko 500 metara. Međutim, nije to najzanimljivija dimenzija, jer bi ovaj grad trebalo da bude širok svega 200 metara. Da, dobro ste pročitali, uzak grad koji se prostire u visinu, ali ponajviše u dužinu. Kako idejni tvorci navode, za prelazak sa jednog na drugi kraj grada, dakle čitavih stotinu i sedamdeset kilometara, biće potrebno svega 20 minuta. 

Građevine unutar ove kreacije imaće i do 150 spratova, a sam grad biće ograđen sa svih strana strukturom koja podseća na reflektivnu površinu ogledala, iako to najverovatnije nije ogledalo već napredniji materijal čije se tehničke karakteristike u ovom trenutku ne navode. 

Ovaj grad bi idealno bio dom za nekih 9 miliona ljudi koji bi tu živeli, radili, družili se, i voleli se bez ikakve potrebe da ikada kroče izvan njegovih granica, pa čak ni izvan granica svog bloka jer će se sve neophodno nalaziti na pet minuta hoda od vašeg skromnog doma. A i nije kao da biste imali gde da prošetate kada ste okruženi nepristupačnim pustinjskim terenom. Nema bežanja. 

Takođe, treba napomenuti da se ovaj grad bazira na idejama samoodrživosti i ekologije i da bi trebalo da koristi samo obnovljive izvore energije. Ističe se i činjenica da ovaj grad neće proizvoditi štetne emisije po našu atmosferu, a da neće biti ličnog prevoza u vidu automobila. Video o tome kako koncept ovog grada izgleda možete videti na video snimku ispod: 

Distopijske tendencije 

Iskreno, ne znamo šta da mislimo. Lično, nama se ne dopada ideja da živimo u gradu ograđenom sa svih strana koji je širok samo 200 metara. I ne samo to, već je načičkan ogromnim zgradama i sa čak devet miliona stanovnika koji, bukvalno, žive jedni na drugima. I svo ovo odsustvo komfora za tričavih 5000 milijardi dolara. 

A, da ne govorimo o činjenici da će više od 20.000 ljudi, pripadnika autohtonih domorodačkih plemena biti prinudno iseljeno sa lokacija na kojima se planira izgradnja ovog čuda. Naravno, ne govori se o potencijalnim problemima u vidu požara, kao ni da li bi tolika koncentracija stanovništva na tako malom i neprirodnom prostoru bila idealno mesto u smislu potencijalnih zdravstvenih poteškoća. Ideja da se napravi ekološki grad koji koristi obnovljive izvore energije je sama po sebi sjajna, ali ovo nas sve neodoljivo podseća na Sudiju Dreda. 

Benchmark.

Danas objavljeno

Povratak omiljene igračke s kraja prošlog vijeka

Vanja A

NASA ulaže 50 miliona u razvoj procesora za istraživanje svemira

Vanja A

Vještačka inteligencija dizajnira video igre

Vanja A

Ostavite komentar