Saučesniku napadača na Makrona našli oružje i "Majn Kampf" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Saučesniku napadača na Makrona našli oružje i “Majn Kampf”

U kući saučesnika čovjeka koji je ošamario francuskog predsjednika Emanuela Makrona policija je pronašla oružje, kao i primjerak knjige Adolfa Hitlera “Majn Kampf”.

Dva muškarca, stara 28 godina, uhapšena su nakon incidenta u utorak na jugoistoku Francuske, a njihove kuće u selu sjeverno od Tan Lermitaža, pretražene su nakon napada na Makrona, prenosi Bi-Bi-Si.

Vjeruje se da je 28-godišnji Demijen Tarel, koji je ošamario Makrona, bio zainteresovan za brojne krajnje desničarske i monarhističke ličnosti, kao i za srednjovijekovnu francusku istoriju.

Na svojoj Instagram stranici on sebe opisuje kao člana nacionalne federacije istorijskih evropskih borilačkih vještina, i prikazuje se slikama gdje je obučen u kostime iz srednjeg vijeka sa dugačkim mačem.

Knjiga “Majn Kampf” Adolfa Hitlera i oružje pronađeni su u kući čovjeka za kojeg se sumnja da je snimao napad na francuskog predsjednika, a policija je saopštila da je zaplijenila mač, bodež i kolekcionarsku pušku za koju je uhapšeni posjedovao dozvolu.

Zanimljivo je da su napadači dali izjavu lokalnim medijima istog dana kada je Makron napadnut, a novinar Quotidiena prišao je trojici muškaraca koji su čekali predsjednika i pitao ih šta rade.

  • Ništa. Došli smo da vidimo našeg dragog Makrona. Postoje stvari koje bismo željeli da mu kažemo, ali nažalost ne možemo da kažemo. Propadanje Francuske – odgovorio je jedan od njih koji je imao masku na licu i tamne naočari, dok Tarel nije ništa rekao.

Tokom posjete regiji Tan Lermitaž na jugoistoku zemlje, predsjednik Makron prišao je masi građana da ih pozdravi, a Tarel je zgrabio predsjednika za ruku i ošamario ga po licu, ponavljajući frazu poznatu poštovaocima Francuske monarhije, a prije nego što je predsjedničko obezbjeđenje intervenisalo.

Policija je nakon incidenta privela Demijena Tarela, koji, prema istražiteljima, nije bio poznat policiji prije ovog slučaja, a uhapšen je i njegov prijatelj koji je snimio cijeli incident.

Optužba za napad na javnog zvaničnika u Francuskoj predviđa maksimalnu kaznu zatvora od tri godine i novčanu kaznu od 45.000 evra.

Danas objavljeno

Vučić: Do 2023. godine bez granica za građane Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije

M.

Šarović: Srebrenica ne smije biti mjesto razdora već mjesto pomirenja

M.

Vlada RS: Dopuna Krivičnog zakonika se može uputiti u dalju proceduru

M.

Ostavite komentar