Satler: Pravi trenutak za ustavne promjene - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Satler: Pravi trenutak za ustavne promjene

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler smatra da je u BiH pravi trenutak za ustavne promjene, ističući da je svaka zemlja koja je postala članica EU morala proći kroz te promjene.

  • Nije to nešto prljavo i nečuveno, već uobičajena stvar koja će se morati desiti i u BiH, samo je pitanje kada – rekao je Satler za današnje sarajevsko “Oslobođenje”.

Podsjećajući da se u mišljenju Evropske komisije vrlo jasno govori o članstvu BiH u EU koje nije kompatibilno sa prenaglašenom ulogom međunarodne zajednice, šef Delegacije EU konstatovao je da to važi i za Ustavni sud.

Prema njegovim riječima, stranci u Ustavnom sudu BiH neće biti mogući onog momenta kada BiH bude trebala da postane članica EU, za šta ocjenjuje da je još daleko.

Satler je poručio da BiH ne može birati šta joj se sviđa ili ne sviđa od 14 prioriteta koje je usaglasilo 27 zemalja članica EU.

  • Moramo vidjeti istinski angažman u svih njih 14. Mogu razumjeti da je dinamika drugačija, da su neka pitanja zahtjevnija, neka manje, ali nije to nikakva naučna fantastika. Sve su to stvari koje su ostvarive – istakao je Satler.

On je dodao da nema popuštanja kada je riječ o vladavini prava i da se tu mora vidjeti napredak.

  • Svi pričaju o kandidatskom statusu, ali bez iskoraka u oblasti vladavine prava, gdje je prvi korak provjera integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, nema kandidatskog statusa – rekao je Satler.

Šef Delegacije EU naglasio je da su pravedni izbori za EU doslovno temelj svakog društva, svake zemlje, pogotovo one koja teži da postane članica i da je potrebno pažljivo razmotriti sve navode o eventualnim izbornim prevarama.

Danas objavljeno

U Salcburgu protestovalo 3.500 protivnika korona mjera

M.

SZO: Ne zna se da li je omikron opasniji soj

M.

Začepljeni odvodi na Starčevici, izlile se otpadne vode u Priječanima, poplavljena dvorišta u Dragočaju

M.

Ostavite komentar