Satler otkrio uslov da BiH dobije 250 miliona evra od EU - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Satler otkrio uslov da BiH dobije 250 miliona evra od EU

Pršte kritike iz Izvještaja Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine. Traže li bh. vlasti izgovore za nerad tokom pandemije? Je li izgledan napredak narednih mjeseci? Ekskluzivno za N1 govorio je šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler.

Da li su bh. vlasti propustile šansu?

Mislim da nisu propustili šansu, ali moglo se i bolje. To kažem iz razloga što je izvještaj obuhvatio period od 16 mjeseci. U ovom periodu dobar dio je izubljen zbog blokada vlasti. I dalje imamo Vladu FBiH koja je tehničkom mandatu. Dobra vijest u izvještaju je da je moguć napredak. Građani su umorni od ovakvog nedjelovanja.

Dijelite li optimizam sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Zoranom Tegeltijom da bi država mogla ispuniti sve uslove za kandidataki status do proljeća iduće godine?

Vjerujem da je to ambiciozno ako pogledate 14 ključnih prioriteta. Ima pitanja koja mogu riješiti brzo, ali ako postoji usmjerenost političara za dobrobit zemlje onda ima mogućnosti i za napredak. Značajno je da se treba fokusirati na svih 14 prioriteta i dobra je stvar što naredna godina nije izborna, tako da se lideri mogu još bolje posvetit ovim pitanjima. Ovo zaista bolno dugo traje i poneki građani zbog toga napuštaju zemlju. Ovo je zapravo poziv na djelovanje. Ako Bosna i Hercegovina uradi svoj dio zadatka onda će i Evropska uninja isto obaviti na drugoj strani.

Iz EU je istaknuto kako su tri ključna zakona – o sukobu interesa, javnim nabavkama i reformama u VSTV-u. Da li je pravosuđe zaista prioritet Unije?

To je tačno. Ova tri zakona su dio 14 ključnih prioriteta. Nakon sastanka sa Tegeltijom ohrabren sam da će do toga doći do kraja godine. Ono što je za mene lično poražavajuće da za godinu dana nismo imali napretka u oblasti vladavine prava. Građani su nezadovoljni sa stanjem u pravosuđu. Bilo je mnogo otpora reformama u pravosuđu, ali i u politici. To je uslov i za isplatu makroekonomske pomoći za BiH. Unija nudi 250 milona evra pomoći, ali moramo prvo vidjeti napredak prava.

Boje li se bh. političar objektivnog i nepristrasnog pravosuđa?

Vladavina prava je izuzetno važna u svakom demokratskom društvu. Svjedočili smo i u drugim zemljama u regionu kako je važno u najranijim fazama reformisati pravosuđe.

(N1)

Danas objavljeno

Trostruko ubistvo desilo se u Novom Pazaru

M.

Velika Britanija od ponedjeljka zatvara sve putne koridore

M.

Merkelova dobila nasljednika

M.

Ostavite komentar