Satler: Mora se težiti postepenom gašenju OHR - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Satler: Mora se težiti postepenom gašenju OHR

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler izjavio je da se mora težiti postepenom gašenju OHR jer je postojanje ovakve institucije u BiH dugoročno nekompatibilno sa članstvom u EU.

  • Što se tiče saradnje moje kancelarije i OHR, moje opredjeljenje je izgradnja koalicija. Svako ko želi pomoći i doprinijeti na konstruktivna način je neko sa kim želim sarađivati – rekao je Satler.

Satler je napomenuo da je Mostar aktuelan primjer dobre saradnje između Delegacije EU, OHR, američke Ambasade i drugih.

Govoreći o novom rukovodstvu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, Satler je naveo da EU od njih očekuje da vlastitim primjerom pokažu šta znači zaštita integriteta pravosuđa, te da im EU neće dati blanko podršku.

  • O novom rukovodstvu VSTS-a ćemo suditi po njihovim djelima. Predsjednik i potpredsjednici sada imaju priliku da okrenu novu stranicu i vrate povjerenje u pravosuđe. Oni sada treba da vlastitim primjerom pokažu šta znači zaštita integriteta pravosuđa – istakao je Satler za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, to bi značilo hitno uspostavljanje odjeljenja za integritet unutar VSTS-a, koje bi trebalo da provjerava nosioce pravosudnih funkcija.

Kad je riječ o evropskim integracijama, Satler je naveo da je neophodno ojačati zamah u ovom pravcu.

  • Ima toliko stvari koje treba uraditi u 2021. godini. Mišljenje Evropske komisije je na stolu već dvije godine. Riješili smo Mostar i nekoliko manjih stvari. Moramo uraditi mnogo, mnogo više i brže. Vi morate usvojiti na hiljade pravnih akata – naglasio je Satler.

On je dodao da je BiH veoma blizu napretka u vezi sa zakonom o javnim nabavkama, te da je to vrsta zamaha koji daje rezultate.

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar