16. Novembra 2022.

Satelitska SOS funkcija iPhonea 14 omogućena u SAD-u i Kanadi, uskoro stiže i u Evropu

Big Portal

Emergency SOS funkcija omogućava kontakt s hitnim službama čak s lokacija koje nemaju pokrivenost mrežom niti WiFi. Primjer su neka mjesta u divljini, ali bi se funkcija mogla koristiti i u centru grada ukoliko neka katastrofa prekine električnu mrežu i komunikacije.

Funkcia radi tako što onaj koji je koristi odgovori na kratak upitnik davanjem ključnih informacija, odnosno o kojoj vrsti hitnog slučaja je riječ, koliko ljudi treba pomoć te neke dodatne detalje. Informacije se potom prenose direktno do hitnih službi koje mogu primiti tekstualnu poruku ili do jednog od Appleovih centara koji umjesto korisnika pozivaju pomoć.

Korisnici mogu slati i primati dodatne poruke kako bi pojasnili situaciju u kojoj se nalaze, ali i pomogli spasiocima. Apple je razvio kompresiju koja kompresuje tekst za 300 posto, no mobitelu je i dalje potrebno oko 15 sekundi da pošalje poruku, odnosno više vremena ukoliko korisnik nije na otvorenom.

Osim upitnika, iPhone može poslati i medicinsku identifikaciju korisnika koja sadrži informacije o njegovom zdravstvenom stanju, a to će pomoći spasiocima da budu svjesni potencijalnih problema kao što su alergije na određene lijekove. Također, moguće je imati do 10 iMessage kontakata za hitne slučajeve, koji će primiti transkript hitne poruke korisnika poslane putem satelita.

Telefon će voditi korisnika kroz proces povezivanja sa satelitom koji zahtijeva ručno “nišanjenje”. Postoji demo način rada koji omogućava korisniku da “vježba” i bude spreman za stvarne hitne slučajeve.

Drugi način korištenja satelitske veze, koji ne uključuje hitni slučaj, jeste dijeljenje lokacije s prijateljima i porodicom pomoću nove funkcije Find My. Ova funkcija i Emergency SOS su dostupni na sva četiri nova modela iPhonea, odnosno na iPhoneu 14, iPhoneu 14 Plus, iPhoneu 14 Pro i iPhoneu 14 Pro Max, ali svi moraju koristiti iOS 16.1 ili noviju verziju OS-a. Uređaji kupljeni u Kini, Hong Kongu ili Macau ne podržavaju navedee funkcije, koje možda neće raditi iznad 62 stepena geografske širine.

Oni koji su kupili iPhone 14 prije lansiranja satelitske SOS funkcije imaju besplatan dvogodišnji period korištenja. Koliko će pretplata koštati nakon tog perioda, nije poznato.

Pomenute funkcije će u decembru dobiti i korisnici iPhonea 14 u dijelovima Evrope, odnosno u Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj i Velikoj Britaniji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare