Sastanak Vučića i patrijarha Porfirija: "Postigli smo dogovor" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Sastanak Vučića i patrijarha Porfirija: “Postigli smo dogovor”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa patrijarhom Porfirijem povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu.

Sastanku u prostorijama Patrijaršije SPC prisustvovao je i istoričar Dejan Ristić.

“Razgovarali kao da osnažimo kulturu pamćenja, kako da učinimo sve da ne budu zaboravljene žrtve, šta može da učini država da pomogne crkvi… Konačno smo postigli dogovor da u Donjoj Gradini podignemo memorijalni centar… Da sećanje na srpsko ime i prezime ne bude zatrto. Razgovarali smo o situaciju u jasenovačkom kompleksu…”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka.

On je naveo da je bilo razgovora kako svetskoj javnosti ukažemo to kroz šta je srpski narod prolazio 80 godina unazad.

“Zadovoljan sam što možemo da učestvujemo u nečemu što je od velikog značaja i ponosan sam što srpski narod pamti i nikada neće zaboraviti zločine u Jasenovcu. Srbija to može da učini, ne stidi se svojih žrtava, to su naši junaci i učinićemo sve da njihovo junačko delo nikada ne bude zaboravljeno”, dodao je Vučić.

Logor Jasenovac bio je najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vreme Drugig svetskog rata. Formirala ga je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) u avgustu 1941. godine,

Logor su uništile ustaše u aprilu 1945. godine da bi sakrili tragove počinjenih zločina. Državna administracija Hrvatske nazvala je mesto mučenja i ubijanja Srba, Jevreja i Rima “radnim logorom Jasenovac”. Tačan broj žrtava u sistemima logora Jasenovac nije nikada utvrđen.

Spomen park Jasenovac je do 2012. utvrdio spisak od oko 83.000 žrtava,dok je Muzej žrtava genocida sačinio spisak od oko 88.000 žrtava. Predsednik Srbije i poglavar SPC razgovaraće i o obnovi manastirskog kompleksa Jasenovac koja je započeta krajem avgusta. Rekonstrukciju crkve posvećene Rođenju Svetog Jovana Preteče, koja je oštećena i više puta oskrnavljena tokom građanskog rata devedesetih, finansira država Srbija.

Vučić i patrijarh Porfirije sastali su se i pre tri dana, posle ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, kada su razgovarali o završetku Hrama Svetog Save.

Danas objavljeno

Nemiri u Parizu tokom predizbornog mitinga

M.

Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne

M.

Putin: “Obratite pažnju”

M.

Ostavite komentar