Sastanak Crnadak-Kavalec: Izborni zakon izmijeniti - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sastanak Crnadak-Kavalec: Izborni zakon izmijeniti

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak primio je u nastupnu posjetu šefa Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u BiH ambasadoricu Ketlin Kavalec.

Crnadak je čestitao ambasadorici Kavalec na imenovanju na poziciju šefa Misije OEBS u BiH i poželio joj uspjeh u daljnjem radu. Zahvalio se na dugogodišnjoj podršci koju Misija OEBS u BiH pruža značajnom broju projekata u BiH.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, evropskim integracijama, reformskim procesima, s naglaskom na izmjene Izbornog zakona te slobodi medija.

Ministar Crnadak je naglasio kako je potrebno što prije izmijeniti Izborni zakon BiH u dijelu izbornog procesa na koji je ukazala Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u izvještaju o održanim Opštim izborima u BiH 2018. godine, kako bi se u budućnosti onemogućile neregularnosti zabilježene tokom Opštih izbora prošle godine i ispoštovala izborna volja građana.

Upozorio je da se u BiH tokom izbornog procesa više ne smije desiti da birači budu izloženi zastrašivanjima, ucjenama i prijetnjama, kao i da javni RTV servis bude u funkciji političara ili političke stranke, što je navedeno u izvještaju ODIHR.

Šef Misije OEBS Kavalec je istakla da postoji mnogo programa i aktivnosti koje OEBS nastavlja provoditi u BiH u mnogim oblastima, kao što su vladavina prava, ljudska prava, obrazovanje, bezbjednost i saradnja, kako bi pomogli BiH u reformskim procesima.

Sagovornici su se složili da neformiranje vlasti predstavlja prepreku za sve reforme koje BiH treba implementirati na putu ka evropskim integracijama.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Jak zemljotres pogodio Hrvatsku

M.

Derek Šovin osuđen zbog ubistva Džordža Flojda

M.

Njemačka donijela odluku i podržala “Sjeverni tok dva”

M.

Ostavite komentar