10. Septembra 2022.

*Sastali se Vučić i Lajčak: “Proces će se nastaviti”; “Nikakvog priznanja Kosova neće biti”

Big Portal

To je poručio nakon odvojenih razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem,

Lajčak je na Tviteru naveo da je danas, zajedno sa izaslanicima Nemačke i Francuske Jensom Pletnerom i Emanuelom Bonom, imao “važne i opširne razgovore” sa Kurtijem u Prištini i Vučićem u Beogradu kako bi, kako je naveo, “ispitali opcije za napredak u dijalogu”.

“Proces će se nastaviti naredniih dana”, poručio je Lajčak. Lajčak se danas, u društvu Pletnera i Bona, prvobitno sastao u Prištini sa Kurtijem, a potom i sa Vučićem u Beogradu.

https://twitter.com/MiroslavLajcak/status/1568335086919258113

Podsetmo, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Lajčakom, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom. Reč je o savetnicima za spoljnu i bezbedonosnu politiku Republike Francuske Emanuel Bon i Savezne Republike Nemačke Jensom Pletnerom.

Takođe, sastanku je prisustvovao predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

Kako je ranije najavljeno portparol Evropske komisije Peter Stano, cilj ove posete je, po njegovim rečima, “istraživanje mogućnosti za napredak u dijalogu” Beograda i Prištine.

“Razgovor o budućnosti Srbije, a nikakvog priznanja Kosova neće biti”, napisao je Vučić i dodao:

“Upravo razgovaram sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i sa savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku Republike Francuske i Savezne Republike Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, uvek spreman na kompromisna rešenja, u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244 SB UN. Nema predaje! Živela Srbija!”

https://www.instagram.com/p/CiStTU5Mh7O/?utm_source=ig_embed&ig_rid=704cbc65-3599-4c61-820d-08a6b92aeb13

Prvo kod Kurtija

Kosovski premijer Aljbin Kurti primio je danas u 10 časova specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i savetnike za spoljnu politiku i bezbednost Jensa Pletnera i Emanuela Bona, prenosi Ekonomija onlajn.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas je nakon susreta sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem izjavio da je razgovor trajao dva sata i da su razmatrani načini kako proces dijaloga pomeriti napred.

Kako prenosi Reporteri, Lajčak se sa Kurtijem sastao u društvu nemačkog izaslanika Jensa Pletnera i francuskog Emanuela Bona.

On, međutim, nakon sastanka nije želeo da medijima iznese više detalja.

“Dva sata smo razgovarali sa premijerom Kurtijem o dijalogu i načinima da unesemo novu dinamiku i unapredimo ovaj proces. To je bila duboka i značajna rasprava, ali ne možemo da iznesemo više detalja”, rekao je Lajčak.

Kurti: Cilj dijaloga sporazum sa uzajmnim priznanjem, na korist građana Srbije i Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je cilj dijaloga sa Srbijom postizanje pravno obavezujućeg sporazuma čija uz uzajamno priznanje, prenosi Reporteri. ć

Kako je saopštila kosovska vlada, Kurti je na sastanku sa Lajčakom i savetnicima za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makron, Jens Plotnerom i Emanuelom Bonom istakao da je Kosovo pokazalo volju i spremnost da se angažuje u principijelnom i dobro pripremljenom dijalogu.

“Cilj dijaloga, od kojeg bi građani Srbije i Kosova trebalo da imaju koristi, treba da bude postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa uzajamnim priznavanjem u centru”, rekao je Kurti, navodi se u saopštenju.

On je zahvalio Lajčaku, kao i savetnicima Plotneru i Bonu na njihovoj posvećenosti punoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Tokom sastanka bilo je reči o potrebi još snažnijih napora svih aktera kako bi evropska perspektiva postala realnost za zemlje Zapadnog Balkana.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare