Sastali se Đukanović i ambasador Srbije: Aktiviraju se određena pitanja - BIGportal.ba
Region Vijesti

Sastali se Đukanović i ambasador Srbije: Aktiviraju se određena pitanja

Predsednik CG Milo Đukanović razgovarao je s ambasadorom Srbije u CG Vladimirom Božovićem.

Istakao je da postoje teme o kojima imaju različito mišljenje, ali da to ne znači da ne treba da komuniciraju.

Đukanović je istakao zadovoljstvo što je Božović, kako je ocenio, odličan poznavalac prilika u Crnoj Gori, što može biti dobar doprinos učvršćivanju razumevanja, prijateljskih i dobrosusedskih odnosa dve zemlje, kako je preneto.

Crnogorski predsednik je u razgovoru s ambasadorom Božovićem istakao da će Crna Gora rešavati svoje unutrašnje protivurečnosti, a da to ne ugrožava njene odnose sa susedima.

On je tokom razgovora s Božovićem naglasio da su odnosi njihove dve države od obnove nezavisnosti imali uzlazan karakter, ali je ukazao na “određena pitanja” koja se “aktiviraju u vidu izvesnih razlika i nerazumevanja, nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti”.

Naglasio je da to ne treba da bude razlog za pogoršanje odnosa i zatvaranje prostora za saradnju.

“Takve situacije dodatno obavezuju predstavnike državne politike da javnosti prezentuju činjenice i ne dozvole političkoj i medijskoj javnosti bilo kakvu manipulaciju, već da u duhu evropskog prava i prakse, poštujući demokratske procese, ostvarujemo zajedničku evropsku perspektivu. Postoje teme o kojima imamo različite stavove, a to ne znači da ne treba da komuniciramo”, poručio je predsednik.

Ambasador Božović je predstavio prioritete buduće saradnje dve države u okviru svog mandata, naglasivši jačanje ekonomske saradnje, pre svega kroz povećanje trgovinske razmene i infrastrukturno povezivanje.

Uporedo s privrednom, potrebno je unapređivati kulturnu, naučnu i prosvetnu saradnju, kazao je Božović.

Uz ocenu da ta polja delovanja “treba relaksirati od političkih zamki”, naglasio je da je crnogorska državnost neupitna – da ne može biti osporavana, te da Crna Gora, kao suverena država, samostalno vodi svoju unutrašnju i spoljnu politiku.

U tom smislu, ambasador Božović je poručio da će svoj diplomatski kapacitet posvetiti razvoju najboljih mogućih odnosa dve države koje su nezavisne i međunarodno priznate.

Izvor: Beta

Danas objavljeno

Stampedo ispred stadiona pred utakmicu Afričkog kupa nacija, šestoro mrtvih

M.

Snijeg paralisao istanbulski aerodrom, širom zemlje zaglavljeno preko 4.500 ljudi

M.

Američka vojska u stanju uzbune: “Jasan signal”

M.

Ostavite komentar