26. Augusta 2022.

Sastaju se Turčin, Šveđanin i Finac, lokacija nepoznata

Big Portal

Tema razgovora je “bezbednosna zabrinutost” koju Ankara postavila kao preduslov za ulazak dve zemlje u vojni savez NATO, prenosi Rojters.

Finsko ministarstvo spoljnih poslova nije želelo da otkrije lokaciju ili termin sastanka, navodeći kao obrazloženje bezbednosne razloge, navodi britanska agencija.

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto saopštio je ranije da će prvi sastanak zvaničnika imati za cilj uspostavljanje kontakata i postavljanje ciljeva saradnje, sa kojima su se tri zemlje saglasile potpisivanjem memoranduma o razumevanju na samitu NATO-a u Madridu krajem juna.

Finska i Švedska su podnele zahtev za članstvo u NATO-u, kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu, ali su se suočile sa protivljenjem Turske koja ih je optužila za uvođenje embarga na isporuke oružja Ankari i podršku organizacijama koje smatra terorističkim, podseća britanska agencija.

Kako prenose ruski mediji, NATO vojni komitet sastaće se od 16. do 18. septembra u Estoniji, a po prvi put će na tom sastanku učestvovati predstavnici Finske i Švedske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare