Saslušana majka brutalno ubijene Lane Bijedić - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Saslušana majka brutalno ubijene Lane Bijedić

U prostorijama Republičkog javnog tužilaštva Srbije u Beogradu je pred kraj ove sedmice, kako se saznaje, saslušana Nina Bijedić, majka mlade Mostarke Lane Bijedić (19), čiji je život brutalno ugašen 6. oktobra prošle godine.

Teško stanje
Njena majka, inače, dekanica Fakulteta informacionih tehnologija (FIT) Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, praktično, posljednja je osoba na listi svjedoka u istrazi ovog slučaja koji je potresao cijelu BiH, ali i region.

Naime, zahtjev za njeno saslušanje upućen je na osnovu ugovora između BiH i Srbije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, s obzirom na to da Bijedić ima državljanstvo Srbije, a u Mostar nije dolazila od posljednjeg ispraćaja svoje kćerke jedinice.

Veliki zadatak
Kako saznaje Avaz iz krugova bliskih Laninoj majci, ona, zapravo, zbog teškog stanja u kojem se nalazi zbog gubitka kćeri, nije bila u stanju doći u Mostar i dati izjavu na okolnosti ovog tragičnog događaja.

O tome hoće li njena izjava biti od pomoći istražiteljskom timu MUP Zapadnohercegovačkog kantona i Kantonalnog tužilaštva juče nije bilo moguće dobiti informacije, a to će, vjerovatno, biti poznato u narednim danima.
Inače, tokom istrage je saslušano više od 60 svjedoka, a analiza svih do sada prikupljenih materijalnih i drugih dokaza te brojne preduzete radnje nisu donijeli konkretan pomak.

Pred istražiocima je, najvjerovatnije, sljedeći veliki zadatak da urade potpunu rekonstrukciju ovog jednog od najmisterioznijih slučajeva u BiH.

Davljena i bačena u rijeku
Tijelo Lane Bijedić pronađeno je u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog kada ga je u večernjim satima uočio ribar. Tog dana, nesretna djevojka je trebala biti na putu za Sarajevo, gdje je bila upisala studij. Zbog čega je odlučila u prijepodnevnim satima iz Mostara autobusom otići za Čapljinu, a potom s tamošnje autobuske stanice pješke se zaputiti do naselja Trebižat, gdje joj se gubi trag, još je nepoznanica. Obdukcijom je utvrđeno da je Lana Bijedić udarana, davljena i bačena u rijeku.

(Avaz)

Danas objavljeno

Srbija: Ograničene cijene osnovnih životnih namirnica

M.

Maloljetnik iz Doboja prodavao falsifikovani novac

M.

Šta piše u dokumentu koji će se razmatrati na posebnoj sjednici NSRS

M.

Ostavite komentar