Šarović: Spreman sam postati NOVI PREDSJEDAVAJUĆI Savjeta ministara BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Šarović: Spreman sam postati NOVI PREDSJEDAVAJUĆI Savjeta ministara BiH

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je spreman postati novi predsjedavajući Savjeta ministara BiH ukoliko se stvori adekvatna parlamentarna većina. On je kazao da su pitanja Trgovske gore, granice i pelješkog mosta važna pitanja za BiH kada je riječ o…

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je spreman postati novi predsjedavajući Savjeta ministara BiH ukoliko se stvori adekvatna parlamentarna većina.

On je kazao da su pitanja Trgovske gore, granice i pelješkog mosta važna pitanja za BiH kada je riječ o odnosima sa susjednom Hrvatskom.

– BiH bi trebao interesovati izlaz na otvoreno more. Veći je interes svakom čovjeku u oba entiteta da branimo izlaz na otvoreno more nego da štitimo izgradnju pelješkog mosta – rekao je Šarović.

Dodao je da je za BiH suštinski bitno da usmjeri sve svoje snage kako bi se riješila pitanja granice i spriječila izgradnja odlagališta nuklearnog otpada u blizini granice BiH.

– Oko toga svi treba da se okupimo i imamo jedinstven stav prema susjednoj zemlji koju poštujemo. Mi trebamo gledati svoje, a ne tuđe interese – istakao je Šarović.

On je upitan i o tome da li SDS namjerava napraviti zajedno sa SDA novu većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Rekli smo da ćemo samo razgovarati s drugim strankama. U ovom trenutku ne bismo davali bilo kakve prognoze i procjene. Očito da je politički neuspjeh da se za osam mjeseci nije uspio formirati novi naziv Savjeta ministara BiH – rekao je Šarović dodajući da je njegova procjena kako se još izvjesno vrijeme neće formirati novi saziv.

Na pitanje da li je spreman biti novi predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Šarović je odgovorio: “Ukoliko postoji advekvatna parlamentarna većina, zašto da ne. Ja ili neko drugi. Do toga treba doći i stvoriti parlamentarnu većinu”.

Kako kaže, veće su šanse da SNSD stvori parlamentarnu većinu, ali da će se, ukoliko neuspjeh potraje, tražiti neka druga rješenja.

– SDS neće stajati po strani i gledati šta se radi. Razgovaraćemo s drugim strankama i vidjeti do čega će doći – rekao je Šarović.

(Klix)

Danas objavljeno

Treći svjetski rat? “Totalna katastrofa”

M.

Putin je prihvatio poziv Indonezije na samit Grupe 20

M.

Najviši nivo u istoriji: Inflacija u BiH dostigla 14,4%

M.

Ostavite komentar