Šarović: Radimo na izvozu 13.000 tona mesa u Tursku - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Šarović: Radimo na izvozu 13.000 tona mesa u Tursku

U prisustvu zvaničnika, predstavnika poslovne zajednice i investitora iz BiH, regije i svijeta, danas je, sastankom donatora ove međunarodne finansijske institucije pristiglih sa 3 kontinenta, počeo program Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U naredna tri dana, u Sarajevu će boraviti 3.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke), te predstavnika organizacija civilnog društva, gdje će se, kroz više od 40 događaja, govoriti o brojnim temama, kao što je poslovanje malih i srednjih preduzeća, digitalizacija, uticaj migracija i zeleni gradovi.

Svoje potencijale i strateške industrije, BiH će predstaviti u četvrtak, 9. maja, na Sesiji o potencijalima za investiranje u BiH, pod nazivom „Investirajte u BiH – Investirajte u profitabilne projekte.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, koji se obratio na panelu o malim i srednjim preduzećima na godišnjem forumu Evropske banke za obnovu i razvoj novinarima je nakon toga rekao da su mala i srednja preduzeća područje kojem se ne posvećuje dovoljno pažnje u BiH, iako može biti značajan faktor ekonomskog rasta.

Šarović ističe da od ukupnog broja zaposlenih, mala i srednja preduzeća zapošljavaju oko 64 posto i čine više od 90 posto poslovnih kompanija u BiH, a većim dijelom su iz trgovačke i uslužne djelatnosti.

On je izjavio da će u dva naredna dana poslovog foruma EBRD biti potpisana dva ugovora u vrijednosti od 220 miliona KM, koji se odnose na izgradnju dvije dionice Koridora 5-C, jedne u Federaciji BiH, a druge u Republici Srpskoj.
– Idućih sedmica će se raditi na proceduralnim poslovima za izvoz 13.000 tona mesa iz BiH u Tursku, od toga 8.000 tona goveđeg i 5.000 tona pilećeg, najavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Zemlje zapadnog Balkana i Turska ostvaruju napredak u korištenju potencijala preduzeća manje i srednje veličine, ali u toj oblasti predstoji još posla, navodi se u studiji koja je predstavljena na godišnjem sastanku Evropske banke za obnovu i razvoj u Sarajevu.

U izvještaju se navodi da predstoje “značajni koraci” u izgradnji okruženja koje je pogodnije za mala i srednja preduzeća u ekonomijama Albanije, BiH, samoproglašenog Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske u poređenju sa procjenom iz 2016. godine.

Danas je rečeno da je najveći napredak postignut u oblasti javnih servisa koji su dostupni malim i srednjim preduzećima, uključujući aktiviranje državnih elektronskih servisa i olakšanu registraciju, izdavanje dozvola i poreske procedure.

Za sutra je najavljen dolazak predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić, koja će boraviti u jednodnevnoj posjeti Sarajevu gdje će učestvovati na Godišnjem sastanku Evropske banke za obnovu i razvoj.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Srpski predsjednik i premijerka dolaze u četvrtak u Banjaluku

M.

Žestok odgovor: UEFA izbacuje superligaše i fudbalere!

Zeljka

Analena Berbok kandidatkinja Zelenih za njemačku kancelarku

M.

1 Komentar

Abcghgv 7 Maja, 2019 at 7:57 pm

Jos malo pa ce super minister izvozit svinjetinu u Iran I saudijsku arabiju. Nije ovo sa turskom nista mala sica . Samo sto sto bosnua cijelaa nema toliko Mesa koliko ministar izveze.

Odgovori

Ostavite komentar