11. Februara 2020.

Šarović: Nema koalicije sa rušiteljima SDS-a

Big Portal

“U tom smislu, oni koji ne redefinišu stavove ne mogu biti partneri sa SDS-om. Nema ni kompromisa ni dogovora sa rušiteljima SDS-a. Oni koji misle da mogu rušiti SDS, zašto bi mi s njima išli u koaliciju.

Onaj ko nađe zajednički jezik sa nama, može nam biti partner. Jedini izuzetak od ovog stava može biti opština Srebrenica gdje ćemo gledati da okupimo što više stranaka i damo zajedničkog kandidata ali ne na način da nam neko izdiktira koga ćemo predložiti”, kazao je predsjednik SDS-a.

Poručio je da je “možda došao red da SDS predloži kandidata” i da se oko njega se okupe.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović danas je na konferenciji za medije govorio o planovima stranke za naredni period te kazao da će SDS podržati izmjene Izbornog zakona u određenoj mjeri. Šarović je kazao da su potrebne “male izmjene za veliki uspjeh”.

“Samo da kažem da SDS podržava, govorim o Izbornom zakonu i aktuelnoj temi, dakle podržavamo određene napore da dođe do izmjene izbornog zakonodavstva iako ulazimo u jedan kritični period i sve ono što može da se završi to je period u naredna 2-3 mjeseca i poslije će biti kasno. Moj stav je da su potrebne male, nužne izmjene za veliki uspjeh.

Velike izmjene i zadiranje u Ustav i mnogo odredbi je gubljenje vremena. Što se tiče SDS-a tu se radi o 4-5 pitanja za koje se čini da se može obezbijediti dovoljna parlamentarna veličina da dobijemo negdje na proljeće izmjene i dopune izbornog zakonodavstva koje bi u jednoj mjeri povratile povjerenje građana u izborni proces”, kazao je Šarović.

Pojasnio je o kojim se izmjenama tačno radi.

“To su izmjene za koje procjenjujemo, to je prije svega pripadanje mandata stranci a ne pojedincu, pitanja koja se odnose domena elektronskog nadzora i skeniranja glasača i reforma glasanja poštom i sve ove odredbe u dosadašnjem zakonu su do sada bile odlična platforma za izbornu korupciju koja je prisutna godinama u BiH”.

Takođe, govorio je o NATO putu BiH te kazao da je i na sjednici NSRS postalo jasno da je očigledan i “tihi ulazak Republike Srpske u NATO”.

“Drugo pitanje koje želim da obnovim ponovo, to je pitanje uvođenja u NATO i ovu veliku nacionalnu grešku i izdaju, SDS neće oprostiti aktuelnoj vlasti i ključnom čovjeku, gospodinu Dodiku. Mislim da taj tihi ulazak u NATO je već sada potpuno očigledan i uskoro će krenuti upis perspektivne vojne imovine kao jedno od pitanja na koja se obavezao”.

“Mislim da će sve doći na naplatu onim faktorima koji su prevarili cijelu jednu naciju i jednu republiku zarad interesa koji ne bi trebali biti na tom nivou da se žrtvuje nacionalna sigurnost i bezbjednost i odluke koje su duboko ukorijenjene u svijesti cijelog našeg naroda”.

Šarović je kazao da će SDS u narednom periodu naći partnere i prikupiti dovoljan broj potpisa za saziv posebne sjednice NSRS.

“Mi ćemo kao SDS krenuti u dalje aktivnosti i naći ćemo partnere i prikupiti dovoljan broj potpisa da sazovemo sjednicu NSRS. Sa tim aktivnostima ćemo krenuti uskoro jer nismo mogli ubijediti kolege iz NSRS da na naš zahtjev zakaže sjednicu i o tome razgovaramo imajući u vidu da je rasprava prije dva mjeseca bila potpuno izrežirana i dokumentima i predstavom u kojem pravcu ide RS”.

Predsjednik SDS-a je kazao da se mora reći cijela istina javnosti i da “oni koji se predstavljaju kao nacionalni heroji su obični lažljivci”.

“Ono što želimo da postignemo jeste da javnost ima punu istinu o ovom pitanju jer se koriste laži i manipulacije. Moramo da kažemo ‘Da, BiH je u MAP-u koja je određena Programom reformi”, da ih imenujemo i kažemo da su nas slagali i zloupotrijebili NSRS, a u suštini kroz laži žele sebe da prikažu kao nacionalne heroje.

Ne, oni nisu heroji, oni su obični lažljivci, koji su posegnuli za tako krupnim pitanjem da prevare jedan cijeli narod. Ako to uspijemo, mislim da je to veliki uspjeh. Graditi politiku vodeće stranke na lažima o tako krupnim pitanjima, naši građani i vi novinari trebate da znate istinu. Vi se borite za istinu, možete nekoga simpatisati, ali ste tu da se borite za istinu”.

Na pitanje kako komentariše odluku Ustavnog suda u vezi sa poljoprivrednim zemljištem sa sjednice u petak, istakao je:

“Ako me pitate, ja sam šokiran, moram priznati. Toliko sam iznenađen da je odluka neprimjetno prošla u javnosti u RS i da nije bilo snažnijih komentara na takvu odluku i izdizanja tog pitanja u neke prioritete. To nije tako bezazleno, naprotiv, to je pokazatelj nečeg većeg što sutra može doći na dnevni red”.

(Agencije)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare