Šarović: Imam jasnu viziju u kom pravcu će ići Srpska demokratska stranka - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Šarović: Imam jasnu viziju u kom pravcu će ići Srpska demokratska stranka

Trenutak za moj dolazak na čelo stranke možda nije sjajan, ali izvjesno je nije slučajan. Moje osnovno opredjeljenje je da se ne osvrćem unazad već da samo gledam unaprijed.

Trenutak za moj dolazak na čelo stranke možda nije sjajan, ali izvjesno je nije slučajan. Moje osnovno opredjeljenje je da se ne osvrćem unazad već da samo gledam unaprijed. Nisam nikom ništa dužan, predsjednik stranke sam od 30. juna ove godine, breme nikakvo ne nosim i imam jasnu viziju u kom pravcu će ići Srpska demokratska stranka (SDS), kaže Šarović.

Politička scena u Republici Srpskoj je u potpunosti polarizovana i svedena je na one koji su za i one koji su protiv postojeće vlasti. Prostor za bilo koga ili bilo kakvo djelovanje između ne postoji i to svrstavanje smanjuje objektivno stranački manevarski prostor, kazao je novi predsjednik SDS Mirko Šarović na pitanje kakav će njegov odnos biti spram saradnje sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Šarovič u intervjuu portalu Vijesti kaže da su imajući u vidu širi interes, u SDS prihvatili međustranački dijalog i dogovaranje oko zajedničkih interesa i vrijednosti, a one postoje, uključujući i sa strankom SNSD.

“Tu neće naići na zatvorena vrata i taj nivo odnosa u ovom trenutku je realan”, kazao je Šarović, dodajući da u širem političkom smislu je za očekivati proaktivnu ulogu SDS posebno na jesen kada se očekuje rasplet križaljke koja se zove formiranje izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini.

Otkako ste izabrani za predsjednika SDS, da li ste imali kontakt i eventualno razgovarali sa predsjednikom SNSD i aktuelnim predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Šarović odgovara:

“Nismo imali komunikaciju ovih nekoliko zadnjih dana. Inače naša povremena komunikacija je korektna i tiče se prije svega naših uloga i dužnosti koje trenutno obavljamo”.

Što se tiše formiranja Savjeta ministara BiH, Šarović, kaže da je realno da novog saziva Savjeta ministara neće biti najmanje do jeseni.

Prema njegovim riječima, odgovornost i obaveza ključnih političkih aktera u zemlji je da sve dok se ne uspostavi nova vlast omoguće najnužnije funkcionisanje složenog državnog aparata, vojske, policijskih struktura, otplate kredita međunarodnim kreditorima… U takve obaveze spada i privremeno budžetsko finansiranje institucija.

“Iz mog ugla gledanja pregovori oko formiranja novog Savjeta ministara doživjeli su bar za sada neuspjeh, ali odgovor ili odgovori nekih od učesnika na ovaj neuspjeh je pogrešan. Ne vjerujem da bilo ko i pomišlja da dovede u pitanje privremeno budžetsko finansiranje institucija. Ako se možda želi ovo pitanje promovisati kao legitimno, onda treba znati i da legitimnost postupanja hiljada onih čija egzistencija zavisi od ove odluke neće imati bilo kakvih granica”, kazao je Šarović.

Šarović, koji je i ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, ističe da u Savjetu ministara kod svih kolega do sada nije bilo disonantnih tonova kada je u pitanju produženje odluke o privremenom finansiranju.

Govorećo o SDS, Šarović kaže da trenutak u kome je došao na čelo stranke nije sjajan i nije slučajan.

  • Moje osnovno opredjeljenje je da se ne osvrćem unazad već da samo gledam unaprijed. Nisam nikom ništa dužan, predsjednik stranke sam od 30. juna ove godine, breme nikakvo ne nosim i imam jasnu viziju u kom pravcu će ići Srpska demokratska stranka (SDS), poručio je Šarović.

BN TV

Danas objavljeno

Incident na sastanku SZO: Ućutkana Etiopija?!

M.

Milanović: U slučaju sukoba u Ukrajini, povlačimo hrvatske vojnike

M.

Maske su počele da padaju, na djelu je državni udar

M.

1 Komentar

Mox 16 Jula, 2019 at 9:17 am

Jasno je da mnogi rade na tome da unište SDS. Rade to i oni koji misle da treba sarađivati sa korumpiranom vlasti, a i oni koji na čelo SDS-a postavljaju istrošene kadrove koji su već dokazali svoju “spoosobnost”, obavljajući funkcije na koje su izabrani.
Na taj način vrše dalje slabljenje stranke , kao i same Republike Srpske.
Na drugoj strani, vodeća koalicija dobija neravnopravnog rivala a time otvoren put u nastavak pljačke ionako devastirane Srpske.

Odgovori

Ostavite komentar