29. Marta 2021.

Sarma na poljski način

Big Portal

Golabki su slični našoj sarmi, ali umjesto kiselog kupusa koristi se svježi, zbog čega nisu toliko vezani za zimu. Nakon što se oblikuju smotuljci, peku se u rerni preliveni temeljcem ili umakom od rajčice.

Rolice od miješanog mljevenog mesa i riže u kupusu Poljaci često jedu s pireom ili raženim hljeom, ali i kompotom od jabuka koji ističe mesne note. Rolice se ponekad jedu i hladne, poslužene s kiselim vrhnjem na kakvoj finoj plati.

Sastojci za poljsku sarmu:

2 kašike putera
1 luk
1 kg mljevene junetine
500 g mljevene govedine
1 1/2 šoljice kuhane riže
1 kašika sitno nasjeckanog bijelog luka
1 kašika soli
1/4 kašike papra
1 šoljica temeljca
1 šoljica kiselog vrhnja

Priprema:

1. Zagrijte veliki lonac vode i posolite. Nožem odvojite tvrdi dio glavice kupusa pa cijelu glavicu stavite u lonac. Kuhajte oko 3 minute dok kupus ne omekša, a listovi se mogu lakše razdvojiti.

2. Razdvojite kupus na listove i nožem pažljivo stanjite stabljiku na svakom.

3. Popržite puter pa dodajte nasjeckani luk. Kad luk omekša, stavite ga na stranu da se hladi. Kad se luk ohladi, pomiješajte ga s mljevenim mesom, kuhanom rižom i bijelim lukom pa dodajte sol i papar.

4. Napunite listove kupusa mesnom smjesom pa ih savijte u rolice, poput sarme. Složite ih u posudu za pečenje, prelijte temeljcem pa poklopite ili prekrijte folijom i pecite u rerni na 180 Celzijevih stepeni oko 60 minuta. Poslužite s kiselim vrhnjem i prema želji pospite mljevenom paprikom ili chillijem.

Polish Stuffed Cabbage Rolls (Golabki) in Tomato Sauce - Everyday Healthy Recipes

Izvor: punkufer

(L.B.)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare