Sarkozi negira krivicu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sarkozi negira krivicu

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi negirao je krivicu tokom procesa pokrenutog protiv njega prema optužbama za ilegalno finansiranje predizborne kampanje 2012. godine.

Sarkozi /66/ je u obraćanju sudu rekao da nije učestovao u logistici njegove kampanje za drugi predsjednički mandat niti zna na koji je način je novac trošen.

  • Nisam namjeravao da počinim prevaru, niti bilo šta drugo. Nisam bio ni nemaran. Rečeno mi je da je sve u redu i o tome više nisam imao razloga da mislim – naveo je Sarkozi.

Prema njegovim riječima, bio je odgovoran za politički smjer kampanje ali ne za organizovanje mitinga, proizvodnju predizbornog materijala i plaćanje računa.

Tužilaštvo tvrdi da je Sarkozijeva stranka potrošila skoro dvostruko više od 22,5 miliona koliko je dozvoljeno prema izbornom zakonu za mitinge i da su potom angažovali agenciju za javne odnose da prikrije troškove.

U optužnici, tužilaštvo priznaje da njihova istraga nije uspjela da dokaže da je Sarkozi organizovao ili učestvovao u prevari, ali ističu da je imao koristi i da je morao biti svjestan dešavanja.

Danas objavljeno

Priština direktno poručila Borelju: “Kosovska policija nastavlja sa akcijama viđenim 13. oktobra”

M.

SKRIVAO ŠKALJARCA: Istragu protiv inspektora MUP RS preuzelo Tužilaštvo BiH

M.

Lete “varnice” – premijer optužio EU: “Ucjena i prijetnja”

M.

Ostavite komentar