Sastojci:
Za biskvit od keksa:
200 g keksa s puterom
100 g rastopljenog putera
1 kašičica naribane kore od limuna
Za fil:
1 pakovanje želatina
150 g mlaćenice
150 g bijele čokolade
100 ml vrhnja
50 g šećera
600 g svježeg sira
½ kašičice naribane kore od limuna
3 kašike soka od limuna
Priprema:
Razmrvite kekse te ih pomiješajte s rastopljenim puterom i naribanom korom od limuna. Stavite smjesu u okrugli kalup (promjera 26 cm) obložen papirom za pečenje, dobro pritisnite te stavite u frižider da se stvrdne. Zatim stavite želatin u posudu, dodajte mlaćenicu te ostavite da odstoji desetak minuta. Rastopite u vrhnju 80 grama bijele čokolade na srednjoj vatri, a preostalih 70 grama nasitno nasjeckajte. Zatim kremasto pomiješajte u velikoj posudi svježi sir, koru od limuna te sok od limuna. Umiješajte ohlađenu smjesu od čokolade u smjesu od svježeg sira, te dodajte mješavinu mlaćenice i želatina. Potom umiješajte nasjeckanu bijelu čokoladu. Smjesu raspodijelite po ohlađenom biskvitu od keksa, zagladite te stavite na najmanje tri sata u frižider.
Ideja za dekoraciju: ovu tortu možete poslužiti „čistu“ ili ukrašenu svježim bobicama. Alternativno možete dodati i malo bijele čokolade, koru od limuna i nekoliko listića metvice.
Kivi torta bez pečenja
Ovaj sirovi cheescake s kivijem odličan je ako ne želite stajati uz rernu, ali i ako izbjegavate mliječne proizvode i jaja.
Sastojci:
Za koru:
150 g badema
170 g hurmi (bez koštica i natopljene 2-3 sata)
Za kremu:
250 g indijskih oraščića (natopljenih preko noći)
180 ml punomasnog kokosovog mlijeka
2 kašike soka limete
2 kašike rižinog ili agavinog sirupa
10 svježih listova mente
1 kivi
Za dekoraciju:
3 kivija
svježa menta
Priprema:
Izblendajte bademe što sitnije. Dodajte hurme i blendajte dok se ne oformi smjesa. Smjesu za podlogu ravnomjerno utisnite u kalup i stavite u zamrzivač. Napravite kremu na način da izblendate indijske oraščiće, kokosovo mlijeko, sok limete i rižin ili agavin sirup dok smjesa ne postane kremasta. Tri četvrtine kreme stavite na bazu i vratite u zamrzivač. Ostatak kreme ostavite u blenderu i dodajte kivi i mentu. Izblendajte dok ne dobijete smjesu kremaste teksture i zelene boje. Rasporedite ravnomjernu smjesu po kolaču i vratite u zamrzivač na dva-tri sata. Kada izvadite iz zamrzivača na vrh ravnomjerno nanesite ploške kivija i pospite listićima mente. Prije serviranja ostavite kolač na sobnoj temperaturi 20-30 minuta.
S jagodama
Sastojci:
Za biskvit:
200 g brašna
140 g putera
50 g šećera u prahu
10 keksa, sitno nasjeckanih
Za fil:
500 g jagoda
110 g šećera
3 listića želatina
300 g svježeg sira
2 kašike „Baileysa“
Priprema:
Pomiješajte brašno i puter, dodajte šećer u prahu i kekse te zamijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da odstoji 30-ak minuta. Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Obložite kalup papirom za pečenje. Izvaljajte pola tijesta te time obložite dno kalupa. Drugu polovicu oblikujte u valjak te prstima uzduž kalupa oblikujte rub visine tri centimetra. Pomoću viljuške napravite nekoliko rupa po biskvitu te pecite 12-15 minuta, do zlatnožute boje. Dok se biskvit hladi, napravite fil. Očistite jagode te ih izmiksajte u pire. Zajedno sa šećerom i dvije kašike „Baileysa“ ugrijte pire od jagoda i loncu te kuhajte na laganoj vatri dok ne bude gust poput umaka. Nemojte zaboraviti miješati, kako pire ne bi zagorio.
Omekšajte želatin u posudi s hladnom vodom te ostavite pet minuta. Potom ga istisnite te postepeno umiješajte u pire od jagoda. U drugu posudu stavite svježi sir, pomiješajte dobro sa ¾ smjese od jagoda te stavite na biskvit. Zatim pomoću kašike raspodijelite preostalu smjesu od jagoda i sira po kolaču, zagladite te „prošarajte“ čačkalicom. Ostavite kolač najmanje četiri sata u frižideru.
Cheesecake od limete i avokada
Sastojci:
125 g mljevenih integralnih keksa
2 kašike smeđeg šećera
60 g putera
200 g krem sira
2 dl jogurta
2 dl slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
limeta
avokado
vanilijin šećer s aromom limuna
Priprema:
Usitnjene kekse pomiješajte sa šećerom i dodajte rastopljeni puter. Smjesu rasporedite u kalup koji ste premazali uljem i obložili papirom za pečenje. Utisnite i ostavite u frižideru 20-ak minuta, dok se ne stisne. Želatin namočite prema uputama na omotu s malo hladne vode i neka stoji deset minuta.
U jednoj posudi izmiješajte oguljene i pasirane kocke avokada s limetinim sokom. Sir izmiješajte sa šećerom u prahu, jogurtom i vanilijinim šećerom. Sve dobro promiješajte i sjedinite s izmiksanim avokadom. Zagrijte i rastopite želatin, te ga umiješajte u kremu. Na kraju umiješajte tučeno slatko vrhnje. Rasporedite nadjev ravnomjerno preko podloge i stavite u frižider.
Azra.