Šareni tanjir brani od virusa: O imunitetu bi trebalo razmišljati tokom cijele godine - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Šareni tanjir brani od virusa: O imunitetu bi trebalo razmišljati tokom cijele godine

Najvažniji su zdrava ishrana, aktivnost, odmor i san

SA novonastalom situacijom obolevanja od infekcije virusom kovid 19, mnogi su počeli da razmišljaju kako podići imunitet za kratak vremenski period. Nažalost, ukoliko želimo da sačuvamo svoje zdravlje od bilo koje infekcije i od nastanka drugih bolesti, veoma je bitno da vodimo računa o svom imunitetu dugoročno, tokom cele godine, a ne samo u vreme pandemije.

Mr sc. med Tijana Dangubić, endokrinolog i magistar hrane u “Bel mediku” objašnjava da je potrebno osvestiti ljude da zdrav način ishrane, fizička aktivnost, kvalitetan odmor i dobar san postanu njihovi prioriteti u životu.

– I sama pretnja da je bolest blizu, može biti dobar okidač za mnoge koji su se tek sada suočili sa činjenicom da neke hronične zanemarene bolesti mogu postati smrtonosne u kombinaciji sa virusom. Među njima je i gojaznost, koja je glavni pokretač i svih drugih bolesti i poremećaja. Ona sama po sebi stvara hroničnu upalu organizma, pa je tako u osnovi kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, karcinoma … – kaže doktorka.

IZBACITE SOKOVE I SLATKIŠEPOTREBNO je smanjiti unos crvenog mesa, mesnih prerađevina, punomasnih mlečnih proizvoda i loših masti, a povećati unos ribe, maslinovog ulja, avokada, badema, indijskog oraha i oraha.
– Možda je i najbitnije izbaciti iz ishrane sokove, slatkiše i sve namirnice koje imaju proste šećere, a belo brašno zameniti integralnim – kaže dr Dangubić.

Prema njenim rečima, kako bi odbrana bila što adekvatnija, neće pomoći kratkotrajno uzimanje suplemenata u velikim količinama, već uravnotežena ishrana sa dosta povrća, naročito zelenog (brokoli, kelj, kupus, spanać, blitva), ljubičastog (crveni kupus, patlidžan), narandžastog (šargarepa, bundeva) i crvenog, poput crvene paprike.

– Zanemarili smo i konzmuranje fermentisanog povrća, kao što je kiseli kupus koji se u Kini koristi već 2.000 godina u ishrani, a bogat je probioticima koji imaju značajnu ulogu u očuvanju imuniteta. Bitno je uzimanje i razovrsnog voća, naročito bobičastog, poput kupina, malina, borovnica, aronije, koji su puni Ce vitamina i antioksidanasa i u zamrznutom obliku. Važni su i agrumi poput limuna, pomorandže, mandarine, grejpfruta, kumkvata, kivija…

Dobra hidratacija je, smatra naša sagovornica, takođe veoma bitna. Poželjno je da se u vreme virusnih infekcija uzimaju nezaslađeni čajevi koji imaju visok nivo antikosidanasa kao što su zeleni čaj, čajevi od ruzmarina, origana, matičnjaka, nane, čaj od đumbira i mnogi drugi koji imaju protivupalno dejstvo.

Začini, smatra doktorka, mogu poboljšati ukus jelima, ali i pojačati nivo antioksidanasa i zato ih treba dodavati tokom pripremanja obroka, naročito biber u kombinaciji sa kurkumom, čili papriku i cimet.

Foto: N. Živanović

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

Šnicle u susamu i senfu

D

Kako sačuvati vid na snježnim padinama

D

Kako alkohol utiče na tremaroše: Da li je pametno drmnuti jednu?

D

Ostavite komentar