Šarena pustinja za koju niste znali da postoji: "Zemlja sedam boja" - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Šarena pustinja za koju niste znali da postoji: “Zemlja sedam boja”

Jedan geološki fenomen je svojom čudnovatošću uspeo da nadmaši sve prirodne lepote Mauricijusa. U netaknutoj zelenoj oazi nalazi se ušuškana mala pustinja, čiji se pesak preliva u neverovatnim bojama.

U malom selu na zapadu zemlje, pod imenom Šamarel, nalazi se nadrealan geološki fenomen, koji je uspeo da nadmaši sve druge prirodne lepote ove zemlje. Ovde se nalazi mala pustinja, čiji pesak dolazi u neverovatnoj kombinaciji boja – crvena, smeđa, ljubičasta, ružičasta, zelena, plava i žuta se nežno prelivaju jedna u drugu.

Turisti ove peščane dine opisuju kao psihodelične, a mi se moramo složiti sa njima. Neverovatne boje koje se nežno prelivaju jedna u drugu rezultat su vulkanskih aktivnosti. Veruje se da su nastale kao posledica hlađenja vulkanske prašine i kamenja na različitim temperaturama, kao i mešanja s mineralima. Ipak, jedna misterija ostaje nerazrešena – na koji način se pesak sam grupiše po bojama?

Fenomen je otkriven tek nedavno, 1960-ih godina, kada je i dobio neslužbeni naziv: “Zemlja sedam boja”. Od svog otkrića, pa do danas je ostao jedna od najpopularnijih atrakcija na Mauricijusu, iako ima jaku konkurenciju rajskih plaža i predivne prirode.

Nažalost, po njemu se ne može hodati, jer je ograđen zaštitnom ogradom. Međutim, fotografisanje samog ovog fenomena je dozvoljeno, navodi “Nešnl džiografik”.

U blizini šarene peščare, nalazi se egzotični park netaknute prirode, duž kojeg se pružaju staze od 60 kilometara.

Danas objavljeno

Catherine Zeta-Jones pokazala da je majstor savršenih stajlinga

Vanja A

“Ne želite ovo, vakcinišite se”: Kris Rok pozitivan na koronavirus

Zeljka

Šta KAFA koju naručujete u kafiću govori o vama?

Zeljka

Ostavite komentar