Sarek, priroda na švedski način - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Sarek, priroda na švedski način

Sarek je jedan od najnepristupačnijih nacionalnih parkova u Švedskoj, posebno za avanturiste koji nisu vešti sa skijama ili nemaju baš dobru fizičku kondiciju.

Do njega putevi ne vode, jer ne postoji ni jedna uređena staza ili napravljen asfaltni put. Do njega se isključivo stiže na teži način, snagom volje i snagom mišića.

Ova neverovatna prirodna lepota zahteva rešenost i upornost od ljudi, a i dobru formu. Park se nalazi u pokrajini Laponiji na severu Skandinavije, i često je centar okupljanja avanturista koji odatle kreću u istraživanje ovog dela planete.

Proleće i leto su nešto posebno u Sareku, rezervisani su za ljubitelje sunca, zelenila i životinja koje se odmaraju i pripremaju za migraciju u toplije predele. Reke i potoci se ohrabre od vode od lednika pa se u punoj snazi probijaju kroz doline.

Hladniji meseci su rezervisani za pripremu, tada se ceo park sprema za oštru i nemilosrdnu zimu. Ipak, ona je sastavni deo života, pa se i tada u njemu odvija neverovatni prirodni ciklus, valja preživeti do prolećnog sunca i zelenila, sve je u znako lova i opstanka.

Sarek je idealan za sve zaljubljenike u pravu prirodu koja ne štedi posetice, i to ga izdvaja od mnogih drugih. U njemu nećete biti dočekani kao gost, mesto u njemu morate da zaradite, a ostanak takođe.

Danas objavljeno

Ne može da spremi jelo za vrijeme koje piše u deklaraciji, pa tuži kompaniju za pet miliona dolara

Vanja A

10 najljepših žena svih vremena – po izboru običnih ljudi

Vanja A

Adrijana Lima bukvalno sija – i dalje joj nema ravne FOTO

Vanja A

Ostavite komentar