Sarajevo: Za helikopter koji vredi 12 daće 27 miliona maraka - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sarajevo: Za helikopter koji vredi 12 daće 27 miliona maraka

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, sa ministrom Admirom Katicom (Narod i pravda) na čelu, potrošiće skoro 40 miliona maraka na nabavku helikoptera i formiranje i opremanje helikopterske jedinice koja će brojati desetak članova, piše „Dnevni avaz“.

Samo za nabavku helikoptera iz budžeta KS biće izdvojena tačno 27.404.000 maraka, dok će njihova obuka, koja podrazumijeva formiranje helikopterskog tima, koštati još najmanje desetine miliona maraka narodnog novca.

“Dnevni avaz” piše da je MUP KS, iako se ova informacija krije od javnosti, odlučio da nabavi helikopter marke Bell 412.

Riječ je o namjenskom helikopteru za spašavanje, čija je namjena prevoz osoba i stvari za potrebe MUP-a KS i drugih institucija.

Ova letjelica na tržištu ne košta više od 12 miliona maraka, tačnije oko 6,7 miliona dolara, što je lako provjerljivo i na internetu.

Ove letjelice mogu se nabaviti za 10 miliona dolara s punom opremom.

List piše da je Vlada KS 17. oktobra donijela i odluku o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji MUP-a KS, koja i podrazumijeva osnivanje helikopterske jedinice i njene nadležnosti.

U tom timu, kako je navedeno u ovim izmenama, nalaziće se šef helikopterske jedinice, vođa pilotskog tima, tri pilota, aviomehaničar i operator, viši referent za operativno-tehničke i administrativne poslove, ali čak i domar, te radnik na održavanju čistoće.

Zbog toga su sve glasnije optužbe da je ovaj posao već skrojen za određene osobe.

Prema nezvaničnim informacijama, brat ministra Katice je pilot, ali je nepoznato hoće li on imati dodira s ovim timom, piše list.

TANJUG

Danas objavljeno

Nikada ne bih žrtvovao mir, sve aktivnosti su političkog i pravnog karaktera

M.

Porfirije prošetao centrom Sarajeva, napio se vode sa česme na Baščaršiji

M.

Raste broj zaraženih u Sloveniji, preminule tri osobe

M.

Ostavite komentar