Sarajevo: Stanje zabrinjavajuće, obavezno poštovanje mjera - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sarajevo: Stanje zabrinjavajuće, obavezno poštovanje mjera

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je odluku da zbog pogoršane epidemiološke situacije dozvoli okupljanje najviše 50 lica u zatvorenom i maksimalno 100 lica na otvorenom prostoru.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Aida Pilav rekla je danas na konferenciji za medije da se broj zaraženih u ovom kantonu tokom avgusta znatno povećao, te da je neophodno pridržavati se propisanih mjera.

– Mi se nalazimo u nivou treće lokalne transmisije. Krizni štab u saradnji s Vladom kontinuirano radi, priprema biltene i korigujemo mjere. Ovo je prilika da još jednom istaknemo značaj sprovođenja epidemioloških mjera koje su na snazi – rekla je Pilav.

Ona je naglasila da je potrebno izbjegavati zatvorene, neprovjetrene prostore, nositi zaštitne maske, izbjegavati fizičke kontakte, te držati distancu od dva metra.

Pilav je pozvala građane na imunizaciju, poručivši da je vakcina jedini način zaštite.

Epidemiolog Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pitić izrazila je zabrinutost trenutnom epidemiološkom situacijom i brojem smrtnih ishoda.

– Bura nam se počela dešavati. Prije dva dana, 6. septembra imali smo 62 novotkrivena slučaja, a danas 178. Zabrinjavajući je i broj smrtnih ishoda. U 24 časa imali smo pet preminulih sugrađana. Takođe, 18 naših sugrađana ne može samostalno disati. To je nešto što pali crvene lampice – rekla je Pitićeva.

Ona je dodala da je neophodno da djeca u školama poštuju preventivne mjere.

Danas objavljeno

Krivokapić preuzeo funkciju ministra pravde Crne Gore

M.

Upozorenje: “Nova runda sukoba”

M.

Zelenski jasan: “Ne planiramo”

M.

Ostavite komentar