Sarajevo: Najavljena dva protesta zbog kašnjenja u nabavci vakcine - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sarajevo: Najavljena dva protesta zbog kašnjenja u nabavci vakcine

Grupa građana i aktivista najavila je za 6. april, dan Grada Sarajeva proteste protiv političara BiH koje smatraju odgovornim za kašnjenje sa nabavkom vakcina.

Građani su pozvani da se, kako je navedeno, zajedno odbrane od onih koji se “bezočno igraju” njihovim životima.

Oni zahtevaju neopozivu ostavku Saveta ministara BiH i Vlade Federacije BiH.

“Za sve one koji će kao argument koristiti da bi time nastao haos i institucije bile bez rukovodstva, naš odgovor je da su institucije već bez rukovodstva i da mi živimo haos u kome svakog dana u proseku umire 50 naših sugrađana i da su pomenuti pokazali i dokazali da su nesposobni i da nisu u stanju nositi se sa pandemijom”, naveli su organizotori protesta.

Na listi njihovih zahteva, kako su preneli sarajevski mediji, nalazi se i imenovanje novog saziva Saveta ministara BiH i Vlade Federacije BiH, kojima je dat rok od dve sedmice da izađu sa jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbe protiv pandemije koronavirusa, kao i hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

Istovremeno, Građanska incijativa za BiH najavila je potpunu blokadu Sarajeva, ako se ne počne rešavati problem Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) do utorka, 6. aprila.

Iz Građanske inicijative su naveli da to, što rukovodstvo KCUS-a nikome ne dozvoljava ulazak u krug bolnice, “aludira da se ima šta sakriti”.

“Ova grupa građana će u ponedeljak, 5. aprila, podneti Tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv rukovodstva KCUS-a, koju potpisuje više od 3.000 građana”, naveli su iz Građanske inicijative za BiH.

Oni su najavili da će od vlada Federacije BiH i Kantona Sarajevo zatražiti da preuzmu kontrolu nad Kliničkim centrom u Sarajevu, da bi, kako je naglašeno, “zaustavili kriminal u toj instituciji, koji je rezultirao desetinama mrtvih, čiji su životi, ako je suditi po ispovestima zaposlenih u Kliničkom centru, mogli biti spašeni”.

“Rukovodstvo KCUS-a se ponaša bahato i prema građanima se odnose kao prema životinjama, a svedočenja stotina građana potvrđuju totalni haos i kolaps na KCUS, sa Sebijom Izetbegović na čelu”, naveli su iz Građanske inicijatve za BiH.

Oni su najavili da će 7. aprila blokirati Sarajevo ako Tužilaštvo Kantona Sarajevo do utorka ne uđe u KCUS i ne počne vršiti zakonom propisane radnje, a Vlada KS “ne preuzme kontrolu nad buntovnim i zločinačkim rukovodstvom KUCS-a”.

Situacija u vezi sa Kliničkim centrom u Sarajevu eskalirala je nakon što se juče u javnosti pojavilo anonimno pismo, navodno grupe anesteziologa sa KCUS, u kome su optužili menadžment za loš tretman pacijenata obolelih od korona virusa, loše uslove rada i korištenje spornih respiratora iz Kine, zbog čije nabavke se vodi proces protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Direktorka Kliničkog centra u Sarajevu je Sebija Izetbegović, supruga lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Vladu Kantona Sarajevo čine politički protivnici SDA, stranke Narod i pravda, Naša stranka, SDP i nekoliko nezavisnih poslanika.

Danas objavljeno

Stoltenberg: Razgovor sa Rusijom više nije moguć, NATO mora pomoći Ukrajini

M.

Vučić Kurtiju: Statusno pitanje završeno, srećan put u Brisel

M.

Preminuo glumac Davor Јanjić

M.

Ostavite komentar