Sarajevo jutros četvrti grad u svijetu po zagađenosti vazduha - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sarajevo jutros četvrti grad u svijetu po zagađenosti vazduha

Sarajevo je jutros, prema podacima Air Visuala, na četvrtom mjestu po zagađenosti vazduha u svijetu.

Index zagađenosti iznosi 196, a koncetracija čestica PM2.5 iznosi 142.3 µg/m3.

Podaci Američke ambasade u SAD-u pokazuju još veću zagađenost, a vazduh je označen kao veoma nezdrav. Prema njihovim podacima jutros u šest sati index zagađenost je iznosio 268.

Zagađenost vazduh jutros je visoka i u Tuzlanskom kantonu. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Lakvcu je index zagađenosti 188, dok je u Živinicama 175. Vazduh je označen kao nezdrav i u Zenici s indexom od 108.

U Sarajevu je juče proglašena epizoda Prirpavnost. Saopšteno je kako se i u narednim danim očekuje pretežno oblačno i stabilno vrijeme sa slabim vjetrom promjenjivog smjera, uz povremenu pojavu temperaturne inverzije, što bi moglo dovesti do značajnije akumulacije zagađujućih materija i pogoršanja kvaliteta vazduha.

Rizičnim grupama stanovništva se savjetuje da smanje kretanje, dok se ustanovama školskog i predškolskog odgoja i obrazovanja savjetuje da djeca ne borave na otvorenom prostoru van zgrade za vrijeme velikih i malih odmora, kao i da se časovi fizičkog vaspitanja ne odvijaju u dvorištu škole.

Danas objavljeno

Treći svjetski rat? “Totalna katastrofa”

M.

Putin je prihvatio poziv Indonezije na samit Grupe 20

M.

Najviši nivo u istoriji: Inflacija u BiH dostigla 14,4%

M.

Ostavite komentar