Sarajevo: Hitan sastanak ministra sa rukovodstvom Kliničkog centra - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sarajevo: Hitan sastanak ministra sa rukovodstvom Kliničkog centra

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić pozvao je danas na hitan sastanak generalnu direktorku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiju Izetbegović i njene saradnike, te apelovao na sve zdravstvene radnike da prijave sva saznanja o postupanjima izvan standarda ljekarske struke.

Na sastanak na kojem bi se razgovaralo o uslovima rada, načinu tretmana i liječenja osiguranika kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja pozvana je i šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju Amela Katica Mulalić, šef Službe za održavanje medicinskih uređaja Јasmin Vražalica i predstavnici Stručnog kolegijuma Klinike za anesteziju i reanimaciju.

Iz pres-službe Vlade Kantona Sarajevo saopšteno je da je Vranić duboko zabrinut zbog medijskih napisa u kojima ljekari sa Kliničkog centra upozoravaju na probleme sa kojim se susreću u radu.

Vranić ohrabruje sve zdravstvene radnike, ukoliko imaju bilo kakva saznanja o postupanjima izvan standarda ljekarske struke, to prijave nadležnim institucijama ili njemu lično, navodi se u saopštenju.

  • Istovremeno, garantujem da ću ja, kao i cijela Vlada Kantona Sarajevo, zaštititi u cijelosti pojedince koji podnesu prijavu od bilo kojeg oblika odmazde ili štetnih posljedica, a koje bi im takva svjedočenja mogla uzrokovati, uključujući pravo na rad u struci – rekao je Vranić.

Sastanak je zakazan nakon što su ljekari sa KCUS tokom vikenda uputili pismo u kojem upozoravaju na probleme sa kojim se susreću u radu, a jedan od njih su i respiratori iz afere “Srebrna malina” koji su predmet procesa pred Sudom BiH.

U pismu, koji su objavili federalni mediji, ljekari su ukazali da respiratori iznenada stanu, pa nastave da rade, te da su “šanse da pacijent priključen na malina respirator preživi – nikakve”.

Sarajevski infektolog Bakir Nakaš rekao je da je potrebno da se “Tužilaštvo pozabavi pitanjem života i smrti pacijenata u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu koji su korisnici malina respiratora”.

Nakaš je izjavio za Avaz”da ministri zdravlja na kantonalnom i federalnom nivou Haris Vranić i Vjekoslav Mandić, treba da pokrenu spoljni nadzor nad stručnim radom KCUS-a u okviru svojih ovlaštenja.

Danas objavljeno

Najmanje 20 Palestinaca stradalo u pojasu Gaze

M.

Devet vođa istočnoevropskih zemalja se sastalo i uprlo prstom u Rusiju

M.

Odobrena hitna upotreba Fajzerove vakcine kod dece od 12 do 15 godina

M.

Ostavite komentar