Sarajevo danas najzagađeniji grad na svijetu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sarajevo danas najzagađeniji grad na svijetu

Sarajevo je danas najzagađeniji glavni grad na svijetu, pa stručnjaci preporučuju građanima da ne napuštaju svoje domove, ako ne moraju.

Prema podacima mjernih stanica u Sarajevu, kvalitet vazduha je označen kao veoma nezdrav po zdravlje ljudi.

Kako je izmjereno u 14:30 sati, na području oko Ambasade Sjedinjenih Američkih Država indeks zagađenosti vazduha je 287, dok je mjerna stanica na Skenderiji izmerila 388 AQI, pa se na tom području vazduh smatra opasnim.

Ove vrijednosti dovoljno su visoke da će posljedice po disanje osjetiti svi građani, a ne samo oni s osjetljivim disajnim putevima.

Prema agenciji Er vižual (AirVisual) koja sakuplja podatke o zagađenju vazduha, u ovakvim situacijama preporučuje se izbjegavanje aktivnosti i ostanak u kući.

Stanice kod Vijećnice i na Bjelavama izmerile su u 14:30 sati vrijednosti od 111, odnosno 141 AQI i ti parametri zapravo znače da je vazduh nezdrav samo za osetljive kategorije stanovništva.

Nezdrav vazduh je i na Otoci, gde je na stanici izmjereno 166 AQI. Trenutni prosjek izmeren sa svih stanica u Sarajevu je 227, što znači da je reč o veoma nezdravom vazduhu, prenio je sarajevski portal Kliks.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Građani za “crni petak” potrošili skoro 25 miliona KM

M.

Šef SZO zabrinut: “Razumijem sve zemlje”

M.

Sutkinja Drena Marin osuđena na zatvor i zabranu vršenja dužnosti

M.

Ostavite komentar