Saopštenje Partizana povodom situacije u ABA ligi - BIGportal.ba
Košarka Sport

Saopštenje Partizana povodom situacije u ABA ligi

Košarkaški klub Partizan izdao je saopštenje povodom sastanka ABA lige koji će se održati u sredu 22. aprila.

Saopštenje crno-belih prenosimo vam u celosti i bez redakcijskih izmena:

“U sredu, 22. aprila, klubovi ABA j.t.d. lige će obaviti sastanak tokom kojeg će klubovi izneti svoje predloge za završetak sezone 2019/20. Na danas održanoj video sednici Upravnog odbora kluba, usvojena je odluka da se podrži predlog predsednika Ostoje Mijailovića o tome sa kakvim stavom će crno-beli izaći pred ostale klubove regionalnog šampionata.

KK Partizan NIS ističe da je za crno-bele apsolutini prioritet završetak sezone na terenu u uslovima za koje su se klubovi izborili svojim rezultatima.

Završetak sezone u formatu kako je prvobitno i zamišljeno u trenutku kada je ona prekinuta, Partizan smatra jedinim sportskim i potpuno ispravnim rešenjem. Dakle, ukoliko se situacija stabilizuje u dogledno vreme i ako vlasti dozvole da se sportski događaji u zatvorenom prostoru igraju uz prisustvo publike. Za Partizan NIS, ovo je jedini potpuno ispravan put kojim bi se odredio konačan poredak u ABA j.t.d. ligi. Između ostalog, o zadržavanju formata takmičenja u postavljenim okvirima kao prvom izboru, nedavno je govorio i prvi čovek Evrolige Žordi Bertomeu, čiji stav po ovom pitanju, kao liga koja je vezana za Evroligu i Evrokup, klubovi regionalnog šampionata trebaju slediti.

Ipak, mora se imati na umu da se na ovaj model ne može čekati u nedogled. Zbog toga, Partizan NIS poziva klubove ABA j.t.d. lige da zajedno odredimo tačan datum do kojeg bi nastavak takmičenja morao da počne, kako bi ligu završili blagovremeno i ostavili dovoljno vremena za pauzu i pripremni period pred sezonu 2020/21.

Pre donošenja bilo kakve konačne odluke, Partizan NIS smatra da se mora saslušati i uvažiti mišljenje stručnih štabova i igrača. Zdravlje aktera na terenu ni na koji način ne sme biti ugroženo, stoga im se prilikom određivanja datuma za početak nastavka sezone mora ostaviti dovoljno vremena za trening i pripreme nakon ove prinudne pauze.

Tek ukoliko se iscrpe sve mogućnosti da se sezona okonča na terenu, u uslovima koje su klubovi svojim igrama izborili, Partizan NIS smatra da treba razmišljati u pravcu alternativnih rešenja. Ukoliko do ovakvog scenarija dođe, Partizan NIS će se zalagati za rešenja kojima će se vrednovati ostvareni rezultati i poštovati pozicija klubova koji su pre prekida šampionata bili u prilici da se izbore za plasman u viši rang, plej-of, ali i spasu se ispadanja iz lige.

U slučaju nemogućnosti nastavka ABA j.t.d. lige, KK Partizan NIS smatra da bi trebalo doneti rešenje da se liga proširi na 14 klubova, uz ulazak dva tima iz ABA 2 lige koja su u trenutku prekida zauzimali prvo i drugo mesto na tabeli, odnosno bez ispadanja iz ABA 1.

Takođe, zbog potencijalne situacije u kojoj bi usled prekida sezone ekipe na 4. i 5. mestu imale isti skor, KK Partizan NIS predlaže da se klubovi ABA j.t.d. lige, zajedničkim snagama zauzmu za dobijanje još jednog mesta u 7Days Evrokupu putem dodeljivanja specijalne pozivnice koja bi u ovom slučaju omogućila da Evrokup u sezoni 2020/21 igraju i Cedevita-Olimpija i Mornar iz Bara”.

Danas objavljeno

Cicipas spriječio senzaciju, Siner “nulom” do četvrtfinala, iznenađenje na AO, 115. izbacila drugu

Zeljka

Skandal na Evropskom prvenstvu: Karabatić igrao pozitivan!

Zeljka

Gazeta delo Sport: Vlahović u Juventusu

Zeljka

Ostavite komentar