Sankcije koje EU priprema da uvede u Bjelorusiji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sankcije koje EU priprema da uvede u Bjelorusiji

Ministri spoljnih poslova EU zatražili su da se uvedu sankcije Belorusiji kako bi se izvršio pritisak na predsednika Aleksandra Lukašenka da održi nove izbore.

Ta odluka došla je nakon što je opozicija u toj zemlji zatražila pomoć od nemačke kancelarke Angele Merkel.

U želji da podrže masovne proteste protiv 26-ogodišnje vladavine Lukašenka, ministri EU razmatraju uvođenje zabrane putovanja i zamrzavanje imovine do 20 osoba, koje smatraju odgovornim za obračun s demonstrantima, dve nedelje nakon izbora u Belorusiji, za koje opozicija tvrdi da su nemašteni, prenosi Rojters.

“Najava sankcije nije dovela ni do kakve promene u ponašanju u Belorusiji”, rekao je novinarima nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, misleći na pretnje sankcijama vlada EU nakon spornih izbora 9. avgusta.

Rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku kaže da bi sancije trebalo uvesti zvaničnicima, koji su pomogli da se nameste izbori, onima koji su naredili obračun i optuženima za nasilje nad demonstrantima.

Šef evropske diplomatije, koji predsedava sastankom u Berlinu, rekao je da će taj razgovor biti važan jer će se razmatrati “nivo sankcija”, kao i ko će biti predmet sankcija.

On je to rekao aludirajući na zabrinutost da sankcije mogu da budu osporeni na sudu, ako nisu na odgovarajući način pripremljene.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Potpisani zaključci političkih lidera u vezi krize izazvane “Inckovim zakonom”

M.

Podignuta optužnica protiv Belivuka i članova kriminalnog klana

M.

Njemačka: Prevrnuo se autobus iz Srbije, 19 povrijeđenih

M.

Ostavite komentar