"Sankcije Evropske unije protiv Rusije protivreče interesima same EU" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Sankcije Evropske unije protiv Rusije protivreče interesima same EU”

Sankcije EU protiv Rusije su nelegitimne i u suprotnosti su sa interesima same EU, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

On je naveo da je stav Rusije po pitanju sankcija EU dobro poznat, prenela je danas agencija TASS.

Gruško je ruskim novinarima u Atini kasno sinoć rekao da se sankcije kose sa samim interesima EU i da veruje da mnoge evropske zemlje počinju to da shvataju.

“Grčka je verovatno među onim zemljama koje su pokazale skepticizam što se tiče efikasnosti ovih sankcija. Ipak, moramo poći od činjenice da je i članica NATO alijanse i članica Evropske unije, i u tom smislu sprovodi odluke donete u Briselu. Ovo je realnost, ali ne bi trebalo da je posmatramo kao prepreku u razvoju odnosa sa Grčkom u onim oblastima koji su u interesu naših zemalja i naših naroda”, rekao je ruski diplomata.

On je istakao da Evropska unija mora da odluči kako će se nositi sa sankcijama.

“Ono što nas brine je da je Evropska unija nedavno počela da ulaže napore da stvori takozvane horizontalne mehanizme sankcija, po pitanju hemijskog oružja, ljudskih prava, sajber prostora. To znači da se stvara okvir da na zakonodavni način Brisel momentalno kažnjava one za koje smatra da su odgovorni. To mogu biti pojedinci, institucije, kompanije i poslovni ljudi”, rekao je Gruško.

On je ocenio da je to “klizav put koji nigde ne vodi”, ali stvara ogromnu neizvesnost u odnosima Moskve i Brisela.

Danas objavljeno

Vučić: Pravi prijatelji su oni koji njeguju sjećanje na današnji dan

M.

Poruka za Navaljnog: “Prekini”

M.

Prestonica postaje država?

M.

Ostavite komentar