Sankcije Amerike za 16 lica - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sankcije Amerike za 16 lica

Državni sekretar Majk Pompeo objavio je saopštenje u kojem se navodi da je zabrana ulaska u SAD izrečena za 16 državljana Saudijske Arabije koji su učestvovali u ubistvu novinara Džamala Kašogija, a saopštenje potpisuje američki Stejt department.

Među 16 imena na američkoj listi sankcija je Saud el-Kahtani, bivši savjetnik saudijskog prestolonasljednika Muhameda bin Salmana i bivši savjetnik Kraljevskog suda Saudijske Arabije.

Drugo zvučno ime je Maher Mutreb, takođe bliski saradnik princa Bin Salmana. Mutreb se tereti da je bio vođa tima koji je izvršio brutalno ubistvo Kašogija. Sankcionsran je i Salah Tubaigi, forenzički ekspert koji se tereti da je nakon ubistva uništio Kašogijeve posmrtne ostatke.

Džamal, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on brutalno udavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Potom su podigli optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih presuda za pet prvooptuženih.

Državni sekretar Pompeo je na listu stavio 16 saudijskih državljana, a s liste sankcija ministarstva trezora izostavio je Muhameda el-Katibija, saudijskog konzula u Istanbulu.

Američko ministarstvo trezora je 45 dana nakon Kašogijevog ubistva, dakle u novembru prošle godine, zamrznulo imovinu 17 saudijskih državljana optuženih za ubistvo, a Stejt department je reagirao u tom pravcu tek pola godine kasnije. Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Kašogi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdili.

(Avaz)

Danas objavljeno

Dodik: Ako se stranci budu miješali, RS ne izlazi na izbore

M.

Nemiri u Parizu tokom predizbornog mitinga

M.

Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne

M.

Ostavite komentar