Sanders oštro poručio: Napao bih Kinu, ako treba! - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sanders oštro poručio: Napao bih Kinu, ako treba!

Favorit na stranačkim izborima američke Demokratske stranke za kandidata za predsjednika SAD, Berni Sanders, vojno bi intervenisao protiv Kine, ako bi ona napala ostrvo Tajvan, rekao je on u TV intervjuu objavljenom u nedjelju.

Taj socijalistički senator koji se protivio američkom ratu u Iraku 2002. godine, rekao je za američki program “60 minuta” da neće isključiti – ukoliko bude izabran – da vojno interveniše u nekim situacijama.

– Nadam se što je rjeđe moguće, ali imamo najbolju armiju na svijetu – rekao je taj nezavisni senator.

Detaljno je opisao situacije u kojima bi takve intervencije bile moguće: “prijetnje američkom narodu – to sigurno. I prijetnje našim saveznicima”.

– Vjerujem u NATO – rekao je taj 70-godišnjak.

Upitan o mogućnosti intervencije američke vojske u odgovoru na kineski vojni napad na Tajvan, favorit Demokrata za predsjedničkog kandidata je odgovorio: “Na primjer, da”.

Kinom i Tajvanom vladaju suparnički režimi od 1949. godine. Kina smatra Tajvan jednom od svojih pokrajina i zavjetovala se da će jednog dana povratiti kontrolu nad njim, silom ako je potrebno, posebno ako to ostrvo proglasi nezavisnost.

– Mislim da moramo jasno staviti do znanja zemljama širom svijeta da nećemo mirno da sjedimo i dozvoljavamo invazije – dodao je Sanders.

Sjedinjene Države su prekinule diplomatske veze sa Tajpejem 1979. godine kako bi priznale Peking kao jedinog predstavnika Kine, ali SAD su i dalje najmoćniji saveznik Tajvana i glavni dobavljač oružja.

Kao predvodnik po anketama za protivnika Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD 3. novembra, Sanders je takođe rekao da bi mogao da se sastane sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom, s kojim je Tramp imao tri sastanka, prenose agencije.

– Nemam problema da razgovaram s protivnicima u čitavom svijetu – rekao je Sanders.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Porfirije: Molitva Hristova poziv na jedinstvo

M.

Rab: Velika Britanije želi da se smanje tenzije sa EU

M.

U Srpskoj jedan smrtni slučaj, koronom zaraženo još šest osoba

M.

Ostavite komentar