Sanader upućen na izdržavanje šestogodišnje kazne - BIGportal.ba
Region Vijesti

Sanader upućen na izdržavanje šestogodišnje kazne

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader upućen je u danas u Centar za dijagnostiku remetinečkog zatvora koji će odlučiti gde će služiti pravosnažnu šestogodišnju kaznu za aferu Planinska zbog koje ga, uz zatvor, očekuje i da isplati nezakonito stečenih 2,3 miliona evra.

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader upućen je u danas u Centar za dijagnostiku remetinečkog zatvora koji će odlučiti gde će služiti pravosnažnu šestogodišnju kaznu za aferu Planinska zbog koje ga, uz zatvor, očekuje i da isplati nezakonito stečenih 2,3 miliona evra.

„Sanader je upućen u Centar za dijagnostiku gde će u idućih mesec dana određivati u kojoj će kaznionici služiti kaznu“, kazao je Hini portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Time bi Sanader i formalno trebalo da počne da služi kaznu zbog afere Planinska, budući da je rešenje o upućivanju na izdržavanje kazne postalo pravosnažno.

Osim zatvora Sanadera očekuje i izvršenje jer 15 dana od pravosnažnosti presude u državni budžet nije uplatio 2,3 miliona evra mita koliko je, prema presudi, primio od Stjepana Fiolića nakon što je zgradu njegove kompanije kupilo ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković.

„Prvostepena i drugostepena presuda dostavljene su građansko-upravnom odeljenju Opštinskog državnog tužilaštva u Zagrebu koje je nadležno za pokretanje postupka izvršenja“, kazao je Devčić.

Sanader je u remetinečkom zatvoru od 4. aprila kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska za koju je ranije osuđen na četiri i po godine. Kako mu je pravosnažna kazna veća od pet godina odmah je vraćen u istražni zatvor, gđe je čekao pismenu presudu Vrhovnog suda koji je razloge povećanja kazne pismeno obrazložio 23. maja.

Glavni državni tužilac Dražen Jelenić izjavio je da će država razmotriti sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju kako bi se od bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a, nakon pravosnažne presude, oduzela protivpravno stečena imovinska korist.

Objasnio je i da se rok od 15 dana odnosi na dobrovoljno plaćanje, a tek nakon toga počinje da teče rok za izvršenje.

U pravosnažnoj presudi Vrhovni sud Hrvatske je zaključio da je u slučaju Planinska „reč o osmišljenoj političkoj korupciji u njenom najtežem obliku“.

Uz Sanadera, Fiolića i Čobankovića, koji je nakon priznanja korupcije osuđen na društveno koristan rad, u slučaju Planinska je osuđen i Mladen Mlinarević, čija je kompanija pre kupoprodaje napravila uvećanu vrednost Fiolićeve nekretnine.

Sanader, Fiolić i Mlinarević stoga zajedno s dve kompanije, državi treba da vrate i dva miliona evra zajedno sa zakonskom zateznom kamatom koja teče od dana pravosnažnosti presude pa do isplate, navodi agencija.

(Tanjug)

Danas objavljeno

U saobraćajkama u Srpskoj za 7 mjeseci poginule 54 osobe

M.

Danas u Pragu neformalni Samit EU

M.

Svijet najbliži nuklearnom Armagedonu od kubanske krize

M.

Ostavite komentar