San postao java – rukometašice Crne Gore na OI u Tokiju - BIGportal.ba
Odbojka Sport

San postao java – rukometašice Crne Gore na OI u Tokiju

Rukometašice Crne Gore izborile su plasman na Olimpijske igre u Japanu. Posle pobede nad Norveškom – 28:23, popularne „lavice“ su nakon borbe do poslednjeg atoma snage poražene od Rumunije sa 28:25, ali tek kada je mesto u Tokiju već bilo obezbeđeno.

Najefikasnije u sastavu Crne Gore bile su Đurđina Jauković sa devet, Jovanka Radićević sa četiri, Itana Grbić sa četiri, Majda Mehmedović sa tri, Ema Ramusović sa dva. Ljubica Nenezić je imala 17 odbrana, a skinula je i tri sedmerca. Kod Rumunije, raspoložene za igru u napadu, bile su Kristina Neagu sa 12, Elena Pinteu sa četiri i Marijana Serifekanu i Eliza Bukeski sa po tri gola.

Uoči duela sa Rumunijom, Crna Gora je mogla do ostvarenja sna, do trećih uzastopnih Olimpijskih igara i u slučaju poraza od četiri razlike, ali niko u sastavu državnog tima nije razmišljao o drugačijem epilogu, osim o pobedi. Izabranice Kima Rasmusena nisu dobre počele meč protiv Rumunije.

Kristina Neagu je bila izuzetno raspoložena za igru, pa su ona i saigračice, vodile sa 5:3, 8:6… Stručni štab Crne Gore je tražio da se pojača stepen agresivnosti u odbrani, da se odigra pametnije i mirnije u napadu.

Posle tri sjajne intervencije, Ljubice Nenezić, usledila su dva gola u režiji Majde Mehmedović i izuzetno raspoložene Đurđina Jauković pa su „lavice“ stigle do 8:8. Rumunija je igrala sa mnogo energije, izuzetno agresivno u oba pravca, ali su istom merom odgovarale i rukometašice Crne Gore. Vodio se pravi rovovski rat na parketu.

Rumunija je ponovo pobegla na 13:11, Metea Pletikosić je isključena do kraja meča, ali je Crna Gora, granitnom odbranom, zatvorila se prilaze svom golu. Greške Rumunki, kaznile su Majda Mehmedović, Jovanka Radičević dva puta, pa je na semaforu pisalo 14:13 za Crnu Goru.

Nastavljena je borba za svaku loptu, za svaki pedalj terena, a posle 30 minuta, meč je bio u potpunom egalu 15:15. Đurđina Jauković je postigla četiri, Jovanka Radičević tri, Majda Mehmedović, Ema Ramusović i Itana Grbić po dva gola. S druge strane, Kristina Neagu i Elena Pintea su postigle po četiri, Eliza Buseki i Marijana Serifekanu po dva gola.

Bilo je jasno da sledi velika borba i u drugom poluvremenu, a posle prvog, rukometašice Crne Gore su imale mesto na Olimpijskim igrama u Japanu.

Ljubitelji sporta u Crnoj Gori su se nadali da će tako biti i na kraju meča, te da će se rukometašice pridružiti vaterpolistima u Tokiju.

Međutim, ni drugo poluvreme nije krenulo dobro, jer je posle samo pet minuta igre, Rumunija bila na opasnih 18:16. Ljubica Nenezić je skinula dva zicera, odbranila je i sedmerac, pa je sprečila Rumunke da odu na plus tri, a Itana Grbić i Đurđina Jauković pogodile za 19:19.

Ljubice Nenezić je odbranila još jedan sedmerac, odmah zatim i zicer jer je lopta ponovo stigla u ruke Kristine Neagu. Crna Gora je izgubila loptu, a Nenezić ponovo odbranila sedmerac Kristini Neagu. Vreme je polako isticalo, na 15 minuta pre kraja posle dva gola u nizu Đurđine Jauković na semaforu je pisalo 21:21.

Slavlje je moglo da počne na nešto više od deset minuta pre kraja. Nenezić je skinula još jedan zicer, Đina Jauković pogodila za 22:21, a posle greške Rumunije u napadu, precizna je ponovo bila Đina za 23:21.

U tom trenutku, Crna Gora je imala šest golova više u odnosu na Rumuniju u bilo je jasno da je potrebno da se dogodi čudo da se usledi prekret. Čuda se u sportu dešavaju, ali ne i ovoga puta. Pored Crne Gore, sa turniru u Podgorici, mesto na Olimpijskim igrama je obezbedila Norveška, a sa ostalih turnira Rusija, Mađarska i Švedska.

Danas objavljeno

Zvezda i Dinamo u igri za pojačanje u odbrani

Zeljka

Jokićeva lekcija Amerikancima: Ja sam iz Srbije, brate

Zeljka

Jokić se vratio, Denver pobijedio

Zeljka

Ostavite komentar