Samsungovi 5nm čipovi na tržište stižu 2020. godine - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Samsungovi 5nm čipovi na tržište stižu 2020. godine

Samsung Foundry je sertifikovao alatke svojih partnera na vreme za početak razvoja 5LPE (5nm low-power early) proizvodnog procesa.

Samsung Foundry je sertifikovao alatke svojih partnera na vreme za početak razvoja 5LPE (5nm low-power early) proizvodnog procesa. Nova tehnologija se i dalje oslanja na kompanijinu EUV litografiju, a sertifikovanje dizajnerskih alatki je od značaja proizvođačima čipova kako bi mogli da kreiraju pouzdane i efikasne dizajne čipova.

Alatke koriste ARM Cortex-A53 i Cortex-A57 jezgra, zasnovana na 5LPE tehnologiji, s tim što Cortex-A57 jezgra i dalje koriste FinFET tranzistore. Očekuje se da će novi dizajn omogućiti 25% bolju logičku efikasnost u poređenju sa pretodnim, a ono što je najbitnije – omogućiće 20% manje potrošnje energije uz poboljšane performanse za 10 procenata.

Ističe se da novi 5LPE proces koristi više EUV slojeva nego 7LPP proces. Predviđa se da će proizvodna linija koštati oko 4,615 milijardi dolara i biće završena do kraja ove godine. Proizvodnja će početi 2020. godine, a pun kapacitet se očekuje na vreme za premijum telefone iz naredne godine.

Izvor: AnandTech

Danas objavljeno

Zoom uvodi automatska ažuriranja za sve korisnike Windows-a i Mac-a, a ne samo za poslovne korisnike

Vanja A

Grand Theft Auto: Nova zakrpa za trilogiju popravlja 100+ grešaka

Vanja A

Prvi put nakon šest godina, Apple je ponovo najbolji

Zeljka

Ostavite komentar