Samsungova Galaxy S23 serija će imati funkcije satelitske komunikacije - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Samsungova Galaxy S23 serija će imati funkcije satelitske komunikacije

Čini se da je Samsung spreman slijediti korake Applea te omogućiti funkcije satelitske komunikacije svojoj nadolazećoj seriji smartphonea Galaxy S23.

Apple je uveo funkciju Emergenxy SOS koja radi putem satelita, a dobili su je iPhone 14 i iPhone 14 Pro. Ova funkcija je rezultat saradnje s Globalstarom, a sada se čini da i Samsung radi na satelitskoj komunikaciji svoje Galaxy S23 porodice. Južnokorejska kompanija namjerava ostvariti svoje planove u saradnji s kompanijom Iridium koja ima konstelaciju od 66 satelita u niskoj orbiti Zemlje.

Samsung već dvije godine radi na prevazilaženju tehničkih izazove koji se odnose omogućavanje satelitske komunikacije za mobitele, a sada se čini da je napokon uspio.

Najveći izazov za satelitski telefon je što više smanjiti antenu kako bi se mogla ugraditi u smartphone bez udvostručavanja njegove veličine.

Zanimljivo, Samsung bi satelitsku funkciju fokusirao više na Sjevernu i Južnu Ameriku, Evropu, Rusiju i Kinu, posebno u područjima gdje infrastruktura nije dobro razvijena, jer je Južna Koreja veoma dobro pokrivena 5G mrežom.

Danas objavljeno

Znamo kada stiže Xiaomi 13 Pro

Zeljka

Netflix nastavlja sa promenama: Nove cene i smernice za deljenje lozinki

Zeljka

Funkcija Immersive View za Google Maps dostupna u pet gradova

Zeljka

Ostavite komentar