26. Decembra 2021.

Samsung završio razvoj PCIe 5.0 Enterprise SSD-a

Big Portal

SSD će doći u 2,5 inčnim i E3.S faktorima oblika sa kapacitetima u rasponu od 1,92TB do 15,36TB, a masovna proizvodnja će početi tokom prvog kvartala 2022. godine, saopštio je južnokorejski tehnološki gigant.

Samsung je rekao da sarađuje sa kompanijama za servere i procesore kao što je Intel, koji se takođe sprema da lansira sopstvene procesore koji podržavaju PCIe 5.0 sledeće godine.

PM1743 se sastoji od kompanijine V-NAND šeste generacije i PCIe 5.0 kontrolera koji je sam razvio.

Kako PCIe 5.0 interfejs nudi propusni opseg od 32GT/s, dvostruko veći od PCIe 4.0, očekuje se da će SSD biti veoma tražen od centara podataka i servera preduzeća zbog brzog povećanja podataka koje treba da obrađuju sistemi kao što su metaverse i AI, rekao je Samsung.

Prema kompaniji, ovaj SSD ima sekvencijalnu brzinu čitanja od 13.000 MB/s i brzinu nasumičnog čitanja od 2.500 K IOPS, što je povećanje od 1,9 puta odnosno 1,7 puta u odnosu na svog prethodnika PCIe 4.0.

Istovremeno, ima sekvencijalnu brzinu pisanja od 6.600 MB/s i brzinu nasumične pisanja od 250K IOPS, što je povećanje od 1,9 puta i 1,7 puta, respektivno, u odnosu na svog prethodnika PCIe 4.0.

PM1743 takođe ima dva porta, što znači da čak i ako se jedan port pokvari zbog greške, drugi će nastaviti dalje, što će doprineti stabilnom i pouzdanom radu servera, rekao je južnokorejski tehnološki gigant, a prenosi ZDNet.

SSD za preduzeća takođe nudi poverljivost i integritet na nivou servera kroz root-of-trust i bezbednosni procesor, kao i funkciju atestiranja, dodao je Samsung.

Izvor: Benchmark

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare